- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Хвала, Љоша“: Дечак из пограничног села који поздравља руске војнике хит на интернету /видео, фото/

© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаДечак Љоша
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Пратите нас
Министарство одбране Русије захвалило се осмогодишњем дечаку из Белгородске области који је у свом селу дочекивао руску војску, окачивши на своје друштвене мреже слику са натписом „Хвала, Љоша“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Дечак Алексеј Павличенко, Љоша, постао је познат на друштвеним мрежама захваљујући снимку који је направила његова мајка. На видеу Љоша трчи у сусрет колони руске војне технике и војнички их поздравља.
Руско Министарство одбране објавило је на друштвеним мрежама објаву у којој се захваљује осмогодишњем дечаку који са мајком, оцем и старијим братом живи у пограничном селу у Белгородској области Русије.

Дечак Љоша поздравља војнике

Како је за РТ објаснила Љошина мајка Јулија Павличенко, видео који је постао популаран на интернету током празника у мају, снимљен је још у марту. Нјихова породична кућа се налази поред пута, а са прозора се види војна техника која се упућује у специјалну руску војну операцију на територији Украјине. Колоне пролазе поред куће неколико пута дневно, а првачић се труди да стигне да поздрави сваку од њих.
„Чим видим да колона војне технике пролази, стављам тенковску кацигу, обувам патике и трчим ка војницима, трудећи се да не закасним. Ако не успем да стигнем на време, наравно да се растужим. Више пута дневно истрчавам из куће да их поздравим“, прича Љоша.
© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаЉоша са заставом на којој је насликана Георгијевска лента у облику латиничног Z
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Љоша са заставом на којој је насликана Георгијевска лента у облику латиничног Z
Према речима Јулије Павличенко, син је одлучио да поздравља војнике након што су му она и њен супруг испричали за војну операцију.
„Када је пуцњава почела да се чује, син је дошао кући и почео да се интересује о чему се ради. Супруг и ја смо му објаснили шта је специјална операција, зашто је потребна и због чега се спроводи. Њега је то дирнуло и он је почео да се брине за војнике. Затим је почео да истрчава из куће кад год би пролазила војна техника “, присећа се жена.
„И ово је кренуло да се дешава сваки дан: Љоша би долазио из школе, пресвлачио се и трчао. Често истрчи са игралишта и појури за војном колоном. Затим смо му купили заставу и Љоша је кренуо њоме да маше и поздравља војнике“, објашњава мајка.
© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаЉоша позира фоторепортеру
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Љоша позира фоторепортеру
Сам Љоша каже да је, сазнавши за специјалну операцију, желео да учини нешто добро за руске војнике.
„Хтео сам то да урадим да би војници били срећни. Они су далеко од своје куће. Први пут сам видео војну технику пре три месеца, а када су ми махнули, био сам јако срећан“, објашњава дете.

„Желим да будем генерал“

Временом су војници почели да га препознају и поздрављају.
„Они могу да засвирају, аблендују светлима, машу или да ме војнички поздраве. Једном ми је возач тенка поклонио своју кацигу коју сада носим. Понекад се чак деси да се зауставе и питају ме како сам. Једанпут су ме чак провозали на војном возилу, а то се не дешава сваки дан“, испричао је дечак.
© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаРуски војници обожавају Љошу
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Руски војници обожавају Љошу
Кацига није једини трофеј који је Љоша добио од војника. Првачић око врата носи патрону, као и униформу коју су му поклонили. Такође, војници су му дали диплому и заставу.
Након што је у време мајских празника видео са Љошом постао виралан, цела земља је сазнала за постојање овог дечака.
„Прво сам послала видео другарици да јој покажем како мој син дочекује војнике, а затим је снимак почео да се шири даље по интернету“, каже Јулија.
© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаЉоша носи кацигу коју му је поклонио тенкиста
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Љоша носи кацигу коју му је поклонио тенкиста
На интернету, корисници Љошу називају народним херојем и захваљују му што је подигао морал војницима.
Јулија признаје да не зна како да реагује на неочекивану популарност. „После овог видеа није се само Љошин живот променио. Још увек не разумемо шта се догодило, шта да радимо и коме да одговоримо. И на мог синта то емотивно делује, јер већ има телефон, а када отвори неку друштвену мрежу, види себе“, каже она.
Ни Јулија ни њен муж немају никакве везе са војском. Они су обични цивили. Према речима Љошине мајке, васпитавају своју децу „као и сви родитељи“.
„Главни принципи васпитања којих се придржавамо у породици је да треба помагати слабијима од себе, пружити помоћ старијима и држати обећање. Ништа више. Такође, сваки Дан победе над фашизмом је велики празник за нашу породицу. На тај дан певамо војничке песме и једемо војничку кашу. Осим тога, гледамо совјетске ратне филмове. Дечацима се они јако свиђају, дирају их у душу“, каже жена.
© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаКада му је мајка објаснила шта је војна операција, Љоша је почео да истрчава из куће и поздравља војнике сваки пут када би пролазили
Дечак Љоша - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Када му је мајка објаснила шта је војна операција, Љоша је почео да истрчава из куће и поздравља војнике сваки пут када би пролазили
Љоша додаје: „Деда Гриша, деда Коља и бака Марусја су били у рату.” Волео би, каже да постане генерал и да се вози борбеним возилом пешадије.
„Свиђа ми се што је велико. Возило је супер и унутра је занимљиво. Успео сам да завирим у тенк, тамо је супер“, каже дечак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала