- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уочи почетка туристичке сезоне Бугарска пресељава украјинске избеглице

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКолоне избеглица из Донбаса непрестано пристижу у Русију.
Колоне избеглица из Донбаса непрестано пристижу у Русију. - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Пратите нас
Украјинске избеглице, које су смештене у хотелима у области Бургас, у јужном делу црноморске обале Бугарске, биће пресељене у државна одмаралишта. Према речима шефа администрације те области Стојка Танкова, потребно је раселити око 30.000 држављана Украјине, а за пријем избеглица је спремно само 21 одмаралиште.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Коначно размештање избеглица у нове центре било је планирано за 31. мај, пред почетак туристичке сезоне, али је процес почео тек пре неколико дана.
Танков је рекао да сумња да ће бити места за све у одмаралиштима које нуди држава и додао да је питање о тачном броју смештајних капацитета оставио Националном кризном штабу.
„Сада је највећи број избеглица у Бургаској области. Хотелијери страхују, обраћају се и градоначелницима и локалној администрацији. Отворили су своја врата избеглицама, али сада почиње летња сезона, многи имају резервације, које неки од њих отказују због избеглица. Проблем је врло озбиљан“, рекао је Танков.
Бугарски национални радио је пренео да је вицепремијерка Бугарске Калина Константинова раније упутила разним бугарским регионима писма с молбом да за смештај избеглица обезбеде најразноврсније просторије, укључујући велике сале у којима може да борави до стотину људи.
У области Кустендил су одмах одговорили да локалне општине могу да приме највише 30 људи.
„Могу да пишу да слободних места има и 100.000, али нема их довољно ни за 10.000 људи. Куда ће се они преселити? Они су се таман донекле социјализовали, почели да похађају курсеве бугарског језика. Труднице, које су себи нашле лекаре, које су пред порођајем, ко ће њих неговати, где ће их преселити? Шта ће бити с децом?“, запитала се хотелијерка Деси Николова у разговору за телевизију БТВ.
Избеглице из Украјине стижу у Русију - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РЕГИОН
Софија: После 31. маја избеглице из Украјине без помоћи државе, сами да траже посао и смештај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала