- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт о гасу: Москва не дрхти пред Софијом која испуњава геополитичке налоге

© Sputnik / Iliya PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Одлука Бугарске да одбије шему плаћања гаса коју је предложио „Гаспром“ и даљи прекид снабдевања је испуњење геополитичког налога, сматра бугарски социолог Иво Христов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Експерт је са иронијом реаговао на изјаве бугарског премијера Кирила Петкова да се Софија „за само неколико недеља ослободила зависности од руског гаса“.
„Да, тако је. 'Натерали смо Русију да задрхти' и изгубила је 'велико' бугарско тржиште од три милијарде кубних метара. Укратко, власт испуњава геополитички налог. Тај налог је једноставан и јасан – нема снабдевања енергентима из Русије и нема ресурса за ту земљу“, рекао је експерт за Бугарски национални радио.
Према мишљењу Христова, то наређење се спроводи у оквиру битке између Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације на територији источне Европе.
Истовремено, он је прокоментарисао и саопштења владе о предстојећим испорукама америчког течног природног гаса и азербејџанског гаса. Подсећања радим остварен је договор са САД о два танкера за јун, а цена такве испоруке би, како је рекао премијер, требало да буде нижа од цене испорука „Гаспрома“.
Социолог је навео да су „алтернативни извори енергената“ амерички енергенти, а да је азербејџански гас такође руски.
„Налазимо се овде, а највећи извор гаса је на североистоку, али проблем је што је тај извор у отвореном рату са нашим геополитичким ментором. А резултат је то што видимо“, констатовао је Христов.
Како каже, „Гаспром“ није обуставио ниједно снабдевање. Компанија је једноставно понудила да купи рубље за евре наведене у уговору како би плаћала испоруке, додао је. Он је скренуо пажњу на то да европске земље пристају на услове „Гаспрома“ и отварају рачуне у рубљама.
Христов је такође подсетио да је влада унапред била спремна да одустане од руског гаса. Међутим, он сматра да у стварности влада није имала никакав акциони план, упркос договорима о снабдевању америчким и азербејџанским гасом.
„Да смо имали план, имали бисмо резултат. Постоји налог и постоји његово испуњење“, закључио је бугарски социолог.
Влада се у понедељак састала са организацијама послодаваца у вези са поскупљењем струје и обећала им накнаду за плаћање струје. Висина накнаде могла би да достигне 80 одсто. Познато је да ће у мају цена гаса бити већа за 14,3 одсто него у априлу, а у јулу би требало да се смањи. С тим у вези, премијер је данас изјавио „да ће то омогућити бугарском бизнису да не брине о мају и јуну.
„Истовремено, договорили смо се да ће цену природног гаса у мају, која ће бити већа него у априлу, такође надокнадити држава“, додао је Петков.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски министар: Морали смо да покажемо да смо против Русије и сад плаћамо цену
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала