- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како здраве навике утичу на животни век

© Depositphotos.com / MaridavЗдрава исхрана
Здрава исхрана - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Свака здрава навика која се усвоји повезана је дужим животним веком, а истраживање је показало да су људи у средњим годинама, који су усвојили седам или осам промена, продужили живот за чак шест година.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нова студија о дуговечности показала је да здраве животне навике живот могу да продуже чак и ако су усвојене касније током живота.
Наиме, да би сазнали колико навике и понашање утичу на наш животни век, јапански научници су током двадесет година пратили 49.021 мушкараца и жена од 40 до 80 година. Иначе, животни век у Јапану је 84,7 година, при чему жене у просеку живе 87,7 година, а мушкарци 81,6 година. Они то постижу тако јер су веома активни, нису гојазни, једу мање меса, а више рибе и поврћа.
Занимљиво је да је студија показала да Јапанци могу додатно да продуже свој животни век. Током истраживања, преноси „Вечерњи лист“, они су највише усвајали здраве навике које се тичу исхране: више воћа и рибе је било на њиховом јеловнику, укључена је потрошња млека, БМИ су одржавали у границама нормале. Такође, једна од здравих навика која може да продужи живот, показало је истраживање је, престанак пушења, смањен унос алкохола и довољно сна.
Истраживачи су открили и да је свака здравствена навика повезана с барем пола године дужег живота, а учесници истраживања који су са 40 година усвојили здраве навике просечно су живели 86,8, односно 91,3 године, пренела је "Политика".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала