- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о деблокади украјинских лука: Сада је опасно пловити Црним морем

© Sputnik / Максим БлиновМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков истакао је да су украјинске луке миниране, што је опасно за пловидбу.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш затражио је од Русије и других држава да не спречавају извоз пшенице из украјинских лука у замену за мере које би олакшале извоз калијумових ђубрива из Русије и Белорусије.
"Ствар је у томе да су украјинске луке јако миниране и да је море веома опасно за пловидбу. Тамо је потребна операција деминирања. То је веома комплексна операција, али за сада опасност за пловидбу у тим крајевима је веома, веома висока", рекао је Песков новинарима.
Он је потврдио да се о томе говорило на недавном састанку председника Владимира Путина са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешем који је покренуо питање о директним и индиректним ограничењима, уведеним извозницима руског ђубрива које представљају велику опасност за прехрамбену безбедност у свету.
"Наши извозници су заинтересовани за реализацију својих међународних уговора, али, на жалост, уведени су ове санкције које као бумеранг ударају по целом свету", додао је Песков.
Одговарајући на питање, да ли је Кремљ спреман да разговара о слабљењу ограничења у замену за пропуштање бродова, Песков је подсетио да их Кремљ није уводио.
„Ми ту нема шта да укидамо, треба да се укину ограничења која су увеле САД, европске државе и остали. Управо та ограничења не дају да се иде напред“, закључио је Песков.
Село - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Стигао предлог из УН Русији: Ублажићемо санкције ако дозволите извоз украјинске пшеницe
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала