- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патријарх Кирил: Суверенитет држава није на првом месту, него духовно јединство људи

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља
Патријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Руска православна црква поштује суверенитет држава, али на прво место ставља духовно јединство људи, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Црква поштује границе и суверенитет држава, али за њу политичке поделе имају другостепени значај. Најважнији су духовно јединство, добросуседство и разумевање међу људима“, рекао је Кирил на скупу посвећеном 350. годишњици Петра Великог.
Русија не затвара прозор ка Европи, који је отворио још Петар Велики, и не самоизолује се, него инсистира на равноправном дијалогу, уз узајамно поштовање, а не на „идеолошком диктату и шефовању споља“, рекао је Кирил и додао да „учешће у дијалогу не сме да повређује националну самосвест“ и да одузима Русима „законити понос на своју земљу“.
Патријарх је указао на то да је делатност Петра Великог у 18. веку означила нову епоху у односима Русије и Европе. Он је додао да је Европа за Русију тада постала извор нових знања, пример за преображај друштва.
Према речима патријарха, у то време културна комуникација се градила у великој мери на основи заједничких хришћанских вредности.
Ипак, у новом доба на Западу су се појавиле и затим прошириле идеје засноване на одрицању од хришћанског наслеђа и моралном релативизу, упозорио је патријарх.
„На велику жалост, у протеклим вековима те идеје су се само појачале и довеле до тога да је европско друштво почело да ревидира непоколебљиве хришћанске вредности, што је довело до јачања ароганције и поноса који разарају односе поверења међу земљама и народима“, рекао је поглавар Руске православне цркве.
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Захарова: Америка, гурајући Финску и Шведску у НАТО, Русији даје одрешене руке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала