- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон: Турска не тражи ништа у замену за улазак Финске и Шведске у НАТО; Медији: Два су захтева

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Турска није изнела никакве конкретне захтеве у замену за подршку захтева Финске и Шведске за ступање у НАТО, каже портпарол Стејт департмента Сједињених Америчких Држава Нед Прајс.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Разуме се да Турска није изнела никакве конкретне молбе или захтеве“, рекао је Прајс.
Агенција "Блумберг" је, међутим, објавила да Турска за подршку приступању те две земље Алијанси траћила укључивање у програм ловаца Ф-35, укидање санкција због куповине руског система С-400.
Он је такође саопштио да ће услед несугласица због придруживања две земље Алијанси, државни секретар САД Ентони Блинкен у среду, 18.маја, разговарати на платформи Уједињених нација са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Анкара не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, јер не може да поверује у њихова уверавања због веза са представницима Радне партије Курдистана, која је забрањена у Турској.
Раније је министар иностраних послова Финске Пека Хависто потписао захтев за ступање земље у Северноатлантски савез. Истовремено, шведски премијер Магдалена Андерсон изјавила је да Стокхолм и Хелсинки планирају да заједно, 18. маја, предају захтев у НАТО.
Подсетимо, Финска и Шведска исказале су спремност за прекину вишедеценијску неутралност и приступе НАТО-у због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је ту идеју и обећао им је брзо приступање.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
РУСИЈА
Ердоган: Скандинавске земље су расадник тероризма, не могу у НАТО
Анкара - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Западне амбасаде у Турској реаговале на оптужбе Ердогана
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
СВЕТ
Турска: Већина турских грађана жели да Анкара блокира улазак Финске и Шведске у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала