- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Забринутост Анкаре око уласка Финске и Шведске у НАТО биће отклоњена

© AP Photo / Evan VucciБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Америчке власти су уверене да ће забринутост Турске око уласка Финске и Шведске у НАТО бити отклоњена, изјавио је помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Уверени смо да ће Финска и Шведска на крају остварити ефикасан процес придруживања, а бојазни Анкаре могу да буду отклоњене. Те скандинавске земље раде директно са Турском на томе, такође разговарамо са турском страном да покушамо да помогнемо“, рекао је он током брифинга.
Саливан је упозорио да Вашингтон и његови европски савезници не би толерисали никакву агресију против Финске и Шведске док је у току поступак њиховог ступања у НАТО. „Постоје и практичне мере које можемо да предузмемо у те сврхе“, додао је.
Како је рекао, Бела кућа је уверена да ће амерички Конгрес одобрити рекордан додатни пакет помоћи Украјини наредних дана.
„Конгрес је великом већином гласао за одобравање тог пакета помоћи и чак га је проширио. Очекујемо слично гласање у Сенату чим се отклоне процедуралне препреке“, рекао је Саливан, додајући да у Белој кући очекују да ће се то десити у наредна два дана.
Бајденов саветник је такође саопштио да су у току интензивни дипломатски контакти за обнову комерцијалне и хуманитарне пловидбе из украјинске луке Одесе.
Саливан је оптужио руске снаге за „блокирање црноморске обале и спречавање испорука житарица на светско тржиште“. Он је навео да САД заједно са савезницима желе да добију дозволу од Русије да „пребаце велики број бродова у Црно море и у спољни свет“.

Чавушоглу: Разумите нашу забринутост

У исто време, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да Турска разуме забринутост Шведске и Финске у вези са чланством у НАТО-у, али да треба узети у обзир и забринутост Анкаре.
Према његовим речима, амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је да ће чланице НАТО-а разговарати о забринутости Анкаре око те теме.
Шеф турске дипломатије је саопштио да је у току припрема сусрета на нивоу председника Турске и САД, Реџепа Тајипа Ердогана и Џозефа Бајдена у циљу регулисања питања насталих у билатералним односима.
Он је навео и да турско-амерички преговори о испорукама нових америчких ловаца Ф-16 Анкари „теку позитивно“.

О ступању Финске и Шведске у НАТО

Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.
С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва морати да предузме узвратне мере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбедности у случају уласка Финске у састав Северноатлантске алијансе.
Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтеве за ступање у Алијансу.
Међутим, Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
СВЕТ
Бајден: Финска и Шведска донеле историјску одлуку, обуздаћемо сваку агресију на њих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала