- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медински: Пољска ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистар културе Русије Владимир Медински
Министар културе Русије Владимир Медински - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Један од украјинских 'пријатеља' - Пољска ће првом згодном приликом једноставно „одгристи“ њене западне територије, сматра помоћник руског председника Владимир Медински.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„По нашем схватању, један од центара за одлучивање (Кијева) су њихови западни пријатељи. Али, поред таквих пријатеља, непријатељи и нису потребни. Познавајући историју, немам никакве сумње да ће њихов 'пријатељ' Пољска првом згодном приликом 'одгристи' западноукрајинске територије“, сматра Медински.
Према његовом мишљењу, актуелна кијевска власт има ограничени суверенитет и сама је тога свесна.

Они тако лукаво кажу: Знате, схватите то како хоћете, али имамо неколико центара за одлучивање“, истакао је Медински.

Крајем априла директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је да Вашингтон и Варшава раде на плановима успостављања политичке контроле Пољске над „историјским поседима“ у Украјини. Суштински, према његовим речима, ради се о покушају понављања историјског „договора“ у корист Пољске након Првог светског рата, када је колективни Запад предвођен силама Антанте прогласио да Варшава има право првенства у окупацији дела Украјине ради заштите становништва од „бољшевичке претње“, као и на укључивање тих територија у састав пољске државе. Како је још оценио, планирано је да се „мировни контигент“ Пољске распореди у оним деловима Украјине, где је претња од директног сукоба са Оружаним снагама Русије минимална.
Портпарол министра за координацију пољских обавештајних служби Станислав Жарин те изјаве назвао је „лажима“. Жарин тврди да је циљ ширења таквих информација наводно подривање сардање Пољске и Украјине. На то је руска Спољнообавештајна служба одговорила да су изјаве Наришкина засноване на обавештајним подацима из неколико поузданих извора.
Почетком маја пољски председник Анджеј Дуда изјавио је да границе између Пољске и Украјине „више неће бити“, као и да народи две земље могу да живе заједно, „градећи заједно своју заједничку срећу и снагу“. Како сматра заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев, Пољаци су прогласили поделу ове земље, а Западна Украјина је пожељан плен за Пољску под велом лепих речи о вечном братству.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Кремљ: Пољска представља претњу по територијални интегритет Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала