- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Санкциони рат против Русије многе земље доводи на ивицу глади

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Рат санкцијама који је покренут против Русије нагло је дестабилизовао социјално-економску ситуацију у свету, а многе земље су на ивици глади, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Услед санкционог рата који је покренут против Русије нагло је деставилизована социјално-економска ситуација у целом свету, многе земље су доведене на ивицу глади“, навео је Патрушев, поздрављајући учеснике састанка руководилаца Савета безбедности Русије с шефовима страних дипломатских представништава у Русији.
Према његовим речима, услед успостављања нових центара моћи у свету расте нестабилност, зато што поједине земље не желе да изгубе своју геополитичку доминацију.
„Управо су те државе, које не узимају у обзир интересе других, почеле свесно да сламају систем међународне стабилности који је грађен годинама, игнорушући руске предлоге у вези са гаранцијама безбедности", рекао је Патрушев.
Према његовим речима, те земље су једнострано поништиле низ најважнијих међународних споразума, међу којима су и они из сфере контроле наоружања.
Истовремено, како је навео Патрушев, промовишу се пројекти за формирање нових затворених политичких блокова у разним деловима света, који одговарају само малој групи земаља.
„Резултат је уздрмана стратешка стабилност у Европи и на Блиском истоку, а на удару је и архитектура безбедности у Азијско-пацифичком региону. Истовремено, те исте силе упорно девалвирају потенцијал међународног права у тежњи да га замене некаквим 'поретком заснованим на правилима', и то, наравно, правилима оних који их стварају, а не целе светске заједнице“, констатовао је Патрушев.
Он је додао да се настављају покушаји да се подрије кључна улога Уједињених нација и низа других међународних институција, пре свега оних које се баве глобалном безбедношћу и решавањем сукоба.
„У таквим условима земље које заиста теже да очувају стабилност у интересу целе планете, укључујући Русију, предлажу да се изради мировни, безбедни, отворени заједнички план, заснован на сарадњи, усмерен на социјално-економски развој држава и повећање стандарда народа који их насељавају, као и на грађење јединствене и неподељене архитектуре међународне безбедности. Ипак, без усаглашених дејстава целе светске заједнице то је тешко постићи“, нагласио је Патрушев.
Низ западних земаља увео је неколико пакета санкција против Русије због ситуације у Украјини. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је, говорећи о последицама санкција против Русије, рекао да ће оне довести до велике међународне прехрамбене кризе с перспективом глади у појединим земљама.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Патрушев: Земље НАТО-а подстицале Украјину на оружани сукоб са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала