Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић пренео америчком амбасадору: Приштина затвара врата дијалогу

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуПетар Петковић и амерички амбасадор Кристофер Хил
Петар Петковић и амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са амбасадором САД Кристофером Хилом, којег је упознао са последњом рундом разговора Београда и Приштине одржаном прошле недеље у Бриселу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Петковић је истакао да ни овог пута није било директног састанка са приштинском делегацијом која је поново одбила да разговара о формирању Заједнице српских општина и о решавању питања несталих.
„На тај начин Приштина је још једном показала да истрајава у настојањима да затвори врата дијалогу и уништи сваку могућност да се о нагомиланим проблемима разговара“, рекао је Петковић.
Он је констатовао да је неопходно да Приштина одустане од опструкције и да коначно спроведе оно што је до сада договорено у Бриселу, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина са суштинским надлежностима и инструментима за ефикасну заштиту положаја и интереса српског народа у покрајини и додао да најновијим потезима Приштина крши и Вашингтонски споразум.
Додао је да је решавање питања несталих лица покренуто на инсистирање Београда и да је рудник Штаваљ двадесет и трећа локација, на којој се по захтеву Приштине врши претрага терена, уз присуство представника Приштине, Еулекса, Међународног комитета Црвеног крста, као и представника породица несталих.
„Насупрот томе, Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Косову и Метохији, на којима се, по сазнањима Београда, налазе посмртни остаци Срба несталих у рату“, навео је Петковић.
Петковић је америчког амбасадора упознао и са тешким положајем српског народа на Косову и Метохији, наглашавајући да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава и да је од почетка прошле године забележено 178 етнички мотивисаних инцидената, али да изостају осуде и реакције и привремених институција у Приштини и међународних институција на Косову и Метохији.
Београд и поред свега остаје опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану у целини, поручио је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала