- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Помаже ли сад Украјина стварање – "Црногорске атеистичке цркве"

© Sputnik / Бобан НововићМираш Дедеић на протесту
Мираш Дедеић на протесту - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
У Црној Гори, као и у Украјини питањима цркве баве се људи који отворено за себе кажу да су атеисти, истичу аналитичари поводом поруке шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе црногорском колеги Ранку Кривокапићу да жели да и Црна Гора обнови своју аутокефалну цркву.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Изјава Кулебе током сусрета с Ранком Кривокапићем може да изненади само неупућене, каже за Спутњик професор универзитета Саво Марковић.
“Мислим да би Кулеби било боље погледа односе унутар Украјине, или односе са Русијом, како политичке, тако и односе између руске и украјинске цркве. Знамо да је цариградски патријарх додијелио аутокефалност Украјинској цркви. Нешто слично се ових дана десило и са Македонском, мада то није класична аутокефалност, више се ради о такозваној црквеној јерархији”, објашњава за Спутњик Марковић.

Кулебина жеља Црној Гори

Црногорски министар спољних послова Кривокапић је недавно, на маргинама неформалног састанка министара спољних послова земаља НАТО, имао одвојене сусрете с шефовима дипломатије Украјине Дмитром Кулебом и Републике Сјеверне Македоније Бујаром Османијем. Кулеба је тада пожелио Црној Гори да „обнови своју аутокефалност у што скорије вријеме, као што је то Украјина урадила послије више стотина година борбе”.
“Сада Кулеба сугерише да и Црногорска православна црква обнови самосталност, али ту је ситуација битно другачија, јер ЦПЦ није црква, већ невладина организација у најбољем смислу те ријечи. Она је регистрована у полицијској станици на Цетињу на 1993. године на основу неког тада савезног прописа о удруживању грађана. Они су искористили тај пропис да је региструју. Али то нема везе са црквом. И када црква жели да добије самосталност, она мора да је добије од мајке цркве из које се издваја, без обзира да ли ће од цариградског патријарха добити томос. Тако да гледано са становишта канонског права, те одлуке о самосталности без сагласности мајке цркве нијесу валидне, али гледано са становишта политичког права могу изазвати веома видљиве последице, видимо шта се догађа у Украјини”, каже Марковић.
Он истиче да су Кривокапић и Кулеба сличног политичког профила, да су на истим таласним дужинама.
“Та активност Ранка Кривокапића да ће сада више да се бави црквом него спољном политиком мене није изненадила. Није ме изнанадило ни то што се, након незаконитог пензионисања, сада вратио на политичку сцену. О његовој пензији сада расправљају министарства, а касније ће судови. Што би народ рекао, кад је коло заиграло, нек буде што шареније”, наводи Марковић.

Политичари се пресвлаче у теологе

Уредник портала Српска 24 Иван Милошевић каже да се Ранко Кривокапић, “министар вањских послова тежак један цензус, подухватио ђавоље работе”.
„Са другарима из подземног свијета комунизма допало му да ради на стварању нове цркве или нових цркава. Разговарао је о томе са украјинским колегом, а ови из Македоније сами се кандидују за Ранкове саговорнике. Углавном, ударна комунистичка тројка организовано ради на увођењу организованог комунизма у цркве. Кажу да то везе нема са политиком, него да Украјинци, стопостотни Црногорци, имају право да имају своје цркве. Кажу да се они као политичари не мијешају у црквена питања, иако им је на памети да праве нове или признају расколничке цркве и то са мјеста која су по дефиницији политичка, а оптужују црквене људе да не знају шта причају, да су се негдје зауставили у 10. или 11. вијеку и да појма немају о чему се овђе ради. Све боље о цркви зна Ранко, него неки образовани теолог, овај први учио је праве кумровачке школе, док је онај други јадио и копао по теолошким књигама, прелиставао одлуке црквених сабора и остале теолошке трице и кучине. Што ти је комунизам! Све поништи прије и послије себе и гради нови свијет само себи познат. Остали уколико се придруже, добро је, а уколико не, онда су велеиздајници, тупави средњевјековни и необразовани појединци”, ироничан је Милошевић.
Он истиче да ко не види да се ове године бије битка за исправљање комунистичке прошлости, очигледно има неку јаку катаракту.
“Зар је случајно да се у ово вријеме политички епигони комунизма из Црне Горе, Украјине и Македоније, пресвлаче у теологе и свезнајуће богослове и то из јефтиног профаног разлога - да у име државе и то оне комунистичке и безбожничке заведу (не)ред у православље? У овим државама црквом или новим црквама баве с људи који отворено кажу да су атеисти, али их то не спречава да атеистички сређују теизам”, примјећује Милошевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала