- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Старе традиције и народна веровања: Које амајлије доносе срећу

CC0 / Pixabay / Потковица
Потковица - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Неки људи су једноставно „рођени под срећном звездом“, али они који нису, помоћ могу да потраже од симбола и фигура, које, како се верује, одбијају негативну енергију и доносе срећу, богатство, здравље, плодност и опште благостање.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Па ко верује, нека међу овим симболима пронађе оно што му одговара.

Фигурице, фотографије и цртежи слонова

У будизму и хиндуизму, слон представља многе лепе ствари, од мајчинства и плодности до среће и мудрости. Баш зато што има пуно значења, јако је важно где ћете поставити фигурицу или слику слона. На пример, слон са подигнутом сурлом у дневној соби привући ће велику срећу.

Тамјан

Многи људи пале тамјан како би се опустили уз његов мирис, али он се такође користи за избацивање негативне енергије. Верује се да мирис тамјана има моћ да неутрализује све врсте негативности.

Потковица

Ово је један од најстаријих симбола среће икада. Спомиње се у старим ирским легендама и бајкама, а постоје и многа сведочанства да потковица има моћ да одбије негативне силе и људе и да их држи што даље од вашег дома. Класичан начин заштите куће јесте качење потковице изнад улазних врата.

Симболи, фигуре и слике корњача

Омиљени симбол фенг шуи стручњака јесте корњача. Она је један од четири небеска заштитника у које верују следбеници фенг шуија, што га чини врло моћним симболом. Без обзира на то да ли је оклоп корњаче прави или израђен од вештачких материјала, верује се да је моћан чувар дома и велики срећоноша ако се постави близу улазних и задњих врата.

Бамбус

Кинеско празновјерје каже да је бамбус врло важан симбол у свакој кући, а број штапића које поседујете има различита значења. На пример, не би требало да узгајате или некоме да дате четири бамбуса, јер се према кинеској нумерологији овај број повезује са несрећама.

Црвена боја

Црвена боја повезује се са срећом у многим културама широм света. Обавезно ставите неколико црвених предмета у свој дом - вазу, тепих и слично.

Фатимина рука

Носи се у торби или чува код куће ради доброг здравља и опште заштите њеног власника. Најпопуларнија је на Блиском истоку и у северној Африци. Важан је симбол исламске и јеврејске историје, културе и религије. Настала је као заштитна амајлија, а данас је многи људи носе као накит, често без идеје о њеном пореклу и значењу. Неке приче сугеришу да су Фатимину руку створиле библијске особе за борбу од зла.

Симбол свиње

Свиња је симбол среће из историјских разлога. Наиме, у Европи су у средњем веку само богати људи могли да поседују пуно свиња! У Немачкој такође верују да свиња доноси срећу – када Немац добије новац у наградној игри, он викне „Schwein gehabt“, што дословно значи „добио сам свињу“, иако се ради о новцу.

Пераја шарана

Веровали или не, многи људи носе пераје шарана у новчанику! Након што поједу рибу, свако скине пераје са свог комада и носи га у новчанику како би привукао богатство. Међутим, многи се уместо тога одлучују за фигуру шарана у кући.

Жир

Жир се сматра симболом моћи и заштите јер потиче од устајалог и врло отпорног, готово неуништивог дрвета. Можете их држати у чинији као прекрасан, природан украс или на прозорској дасци, како захтева нордијска традиција.

Зечја шапа

Још пре нове ере у западној Европи се сматрало да су зечеви светиња, да имају душу и да спадају у изабране животиње од којих је потекао и човек. Зато се веровало и да зечја шапа доноси срећу. Лева задња нога зеца се сматра најсрећнијом, а верује се да, осим што доноси срећу, задња зечја нога помаже зачећу.
Иако су данас зечје шапе заправо имитације од латекса прекривеног обојеним, лажним крзном, још увек се сматрају симболом среће јер подсећају власника да буде храбар у неповољним ситуацијама.

Детелина са четири листа

Шансе да се пронађе детелина са четири листа су наводно 1 према 10.000, због чега се сматра да доноси срећу. Четири стране симболизују веру, наду, срећу и љубав, а за свакога ко то пронађе каже се да ће тог дана имати велико богатство. Ово веровање потиче из Ирске, пренео је ДДЛ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала