- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСала за конференције у седишту НАТО-а
Сала за конференције у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према информацијама агенције, Алијанса је данас планирала да размотри захтеве које су поднели амбасадори Финске и Шведске за улазак њихових држава у НАТО, чиме би се означио почетак поступка пријема у организацију, али због става Анкаре, преговори нису почели.

Турска страна је јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри њихов почетак, пише ДПА.
Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтеве за ступање у Алијансу.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је 16. маја изјавио да Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим речима, Турска не може да поверује уверавањима тих земаља да неће подржавати терористе.
Подсетимо, Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.
Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбедности у случају уласка Финске у састав Северноатлантске алијансе.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
СВЕТ
Тежина Ердогановог „не“: Да ли пријем Финске и Шведске у НАТО постаје немогућа мисија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала