Бајковита замка: Острво змија са ког се нико не враћа жив /видео, фото/

Поскок - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Само 30 километара од Сао Паола налази се Острво змија, место са највећом концентрацијом смртоносних гмизаваца на целом свету.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

И док Огњена земља заправо није нимало „огњена“, Острво змија, која се налази на само 30 километара од обале бразилског Сао Паола, заиста је острво змија.
Иако сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, овај удаљено острво је легло змија, пише Б92.
Познато је под називом Кеимада Гранде (Иља де Кеимада Гранде), а његова површина износи тек 0,45 километара квадратних.
На целој планети не постоји место на којем је концентрација змија отровница већа. Где год да се окренете, видећете не једну већ њих неколико.
Постоје бројне легенде о овом злокобном месту. Према једној од њих, једини траг људског постојања на острву је светионик који је саграђен у 1900-им годинама. Светионичар је на острву кратко живео са својом породицом, док му сабласна створења нису упузала у кућу кроз отворене прозоре те масакрирале укућане.

Одакле толико змија на тако малом месту?

Иако су то историчари у више наврата демантовали, урбана легенда каже како су змије на острво донели гусари, који су тамо закопали своје благо. Змије су се толико размножиле да ни сами гусари нису могли до блага.
Према неким другим теоријама, популација јамичарки из породице љутица на овом острву је расла и развијала се хиљадама година без икакве људске помоћи. Пре око 11.000 година, ниво мора се подигао довољно да се ово острво изолује од копна, услед чега су змије на њему еволуирале другачије него оне на копну.
Како на острву нису имале природне непријатеље, успеле су да се масовно размножавају. Пошто нису имале копнени плен, научиле су да се уздижу и вребају птице.
Смртоносна врста која живи на острву локално се назива Иља де Кемада Гранде и одговорна је за око 90 свих смртних случајева угриза у Бразилу.
Занимљиво, не постоји случај у којем је неко преживио довољно дуго да би доспео у болницу.
„С овим змијама реч је о изузетно болној смрти. У сваком случају, умрећете вриштећи“, објашњава биолог Брајан Фрај, један од неколицине истраживача који су се усудили да посете острво.
Треба свакако истаћи да је бразилска влада забранила одлазак на острво, а једини изузеци су посебна допуштања за научнике и истраживачке тимове, уз предуслов да имају дежурног лекара у близини, као и заштитна одела.
Исто тако, не смемо да занемаримо и чињеницу да постоји и црно тржиште за туре које воде на острво, као и црно тржиште за набавку златних змија. Цена једне змије је наводно од 10 до 30.000 долара.
Иако вас отров ове змије може убити, парадоксално, овај отров има и лековита средства.
Отров златне змије у досадашњим тестирањима је показао фармацеутски потенцијал, па се користи у изради лекова за снижавање крвног притиска. Уједно је то један од разлога због чега је забрањено убијати змије на острво.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала