- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕКСКЛУЗИВНО Додик открива: У Бриселу смо само Вучић и ја рекли да нећемо уводити санкције Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
На састанку са Жозепом Борељом посвећеном антируским санкцијама које би државе Западног Балкана требало да уведу, Александар Вучић и ја смо били јасни. Сви остали су били за санкције. Ја сам јасно рекао да и даље остајемо на позицији неутралности. И Вучић је јасно рекао да Србија неће уводити санкције Русији, открива за Спутњик Милорад Додик.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Неформална вечера коју је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ приредио за шефове држава Западног Балкана искључиво је била посвећена антируским санкцијама, објашњава српски члан Передседништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик.

У Бриселу смо само Вучић и ја били против санкција Русији

Он нам преноси да је Борељ прецизно рекао да су антируске санкције које би државе Западног Балкана требало да уведу ствар солидарности са Европом и да је неутралност изговор оних који то не желе:
„Осим мене и Вучића, сви остали лидери Западног Балкана били су за још оштрије санкције Русији од оних за које се и Борељ залаже. Ја сам то чуо и могу да сведочим о атмосфери која није била нимало угодна. О атмосфери у којој су сви остали учесници осим нас двојице били на другој страни. Неки су се понашали славодобитно, други поданички, а требало је да и ми кажемо хоћемо ли или нећемо да уводимо санкције. Ми смо рекли да нећемо. Ја сам веома јасно и прецизно чуо Вучића када то каже. Пре тога сам ја говорио и исто сам то рекао“, присећа се Додик атмосфере са недавног састанка у Бриселу.

БиХ није увела санкције Русији

Коментаришући оптужбе и спекулације да је и он сам пристао да БиХ уведе санкције Русији, Додик каже да се ради о дневно-политичкој подметачини која у целини заобилази чињенице.
„Онај ко то тврди, морао би да наведе где се антируске санкције примењују у БиХ. То што говоре неки муслимански амбасадори на мултилатералним и билатералним састанцима није обавезујуће. Тако да БиХ није увела ни једну од санкција о којима они причају, па ни оне о забрани прелета и много шта друго, То ништа не функционише. Најбољи одговор за то може се наћи у два јавна иступа у последње време, да ја не говорим о томе, него ћу се позвати на њих. Први је иступ руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова, који је јасно рекао да они знају каква је структура у БиХ и да знају да нема ни једне формалне одлуке органа БиХ да се уведу санкције“, наводи Додик.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РЕГИОН
Бисера Турковић писала светским званичницима: За све је крива Српска
Српски члан Председништва БиХ такође се позива на изјаву свог колеге, бошњачког представника у Председништву, Шефика Џаферовића, који је, како Додик каже, вероватно притиснут ранијим обећањима о увођењу санкција Русији и потребе да се додвори својим менторима са Запада, напао српске представнике у заједничким институцијама да блокирају увођење санкција.
„За разумне, паметне, онима којима није до пропаганде или онима којима није до позирања, сасвим је довољно. У Републици Српској, опозиција покушава да на томе изгради неки поен, али чињенично стање дефинитивно је да БиХ није увела ни једну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром“, тврди Додик.

Спољну политику БиХ одређује Председништво

Проблем настаје када бошњачки амбасадори на неком састанку на Западу прогласе да је БиХ увела санкције Русији. На Западу се, наводи Додик, такве изјаве дочекају славодобитно и проглашавају се победом – „то што Запад ствара унутрашње проблеме у БиХ говори колико им је стало до БиХ, а створили су озбиљан проблем дозволивши да неко унилатерално разбија основу Дејтонског споразума – одлучивање консензусом“:
„Једино надлежно место за утврђивање спољне политике по Уставу БиХ је Председништво. Специфичан политички систем у БиХ доводи у позицију министра спољних послова да је он само техничко лице за спровођење ставова Председништва. Он нема ширину, нити има значај у томе. Дакле, ниједан спољнополитички став не може изаћи из БиХ ако није усвојен консензусом у процедури утврђеној Уставом и Пословником о раду Председништва. Значи, овде имамо урушавање Дејтонског споразума и то није ништа ново за БиХ. Али ново је то што они који се баве обрачунима са мном и са нама, покушавају да кажу, ето, увели сте санкције Русији, а то значи да је за њих кршење процедуре коју чине муслимани за њих прихватљиво“, каже Додик.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РЕГИОН
Додик: Турковићева не заступа политике Председништва БиХ
За Србе, БиХ није увела санкције Русији, а то што Запад прихвата ставове бошњачких министара и људи окупљених око Жељка Комшића је нека друга тема, истиче српски члан Председништва. Ни један амбасадор из редова српског народа није се прикључио причи о антируским санкцијама и неће док не добије став Председништва, децидиран је Додик.
„Ја сам покушао да на дневни ред Председништва ставим питање сукоба у Украјини и мој предлог је био да Председништво заузме неутралну позицију, да не прихвати да буде део једне харанге и фобије која се прави око Руса. Данас видимо да су и они на Западу који су славодобитно дочекали тај сукоб хтели да на неком другом простору одмере снагу са Русијом. И Украјина је по том систему само колатерална штета“, сматра Додик.

Неутралношћу БиХ избегава економску и политичку штету

Према његовим речима, одговорност украјинских политичара огледа се у томе што су, како каже, прихватили игру Запада и веровали у његову свемогућу моћ. О томе најбоље говоре речи комесара за спољне послове Жозепа Бореља, који је рекао да је одговорност за сукоб на Западу.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РЕГИОН
Немачки папир против Срба: Не парирају САД и Русији па искаљују бес над Београдом и Бањалуком
Додиков став једа неутралношћу БиХ може да избегне било какву економску и политичку штету.
„Из низа разлога, сматрам да БиХ неће формално-правно увести санкције Русији док ја седим у Председништву, без обзира што неки кажу да је то само лепа прича. Али, у БиХ нема ни једне мере која се спроводи на том плану јер нема одлуке о томе“, децидиран је Додик.

Притисци сваког дана

Притисци на Републику Српску и њега лично да се пристане на увођење антируских санкција су, како каже, огромни – нема разговора, а да се то не тражи. У БиХ је створена атмосфера да су Срби реметилачки фактор, док муслимани на свему томе покушавају да нешто ушићаре на поређењу украјинске кризе са грађанским ратом у БиХ.
„То се чини отворено. Директно се каже да нећемо имати развојне подршке и тако даље. То све чујемо. Али они морају да науче да није све само у томе. Морају да науче да постоје историја, повезаност, осећај, међународно право; да постоје санкције које су они нама посејали и да ми из принципијелног разлога не бисмо могли да будемо ти који ће уводити санкције, без обзира што постоје они који говоре како је део Русије тада био за санкције“, каже Додик.
Политика неутралности ће, сматра Додик, коштати, али веома је важно за српски народ, Србију и Републику Српску да остану неутрални и да чак ни симболички не учествује у намерама Запада
„Сваки рат изгледа исто и даје исте резултате – у сваком рату гину људи, руши се инфраструктура и објекти, има много тешких ситуација, то је апсолутно све исто“, наводи Додик.

Запад није разумео Русију

Запад, према Додиковим речима, није хтео да разуме и прихвати страх Русије од приближавања НАТО-а њеним границама. Још од Путиновог говора на безбедносној конференцији у Минхену 2008, Запад игнорише руске ставове. Са друге стране, избором Џозефа Бајдена за председника САД, показало се да је америчкој војној индустрији потребан озбиљан сукоб, јер без њега долази до стагнације.
„Није непознато да је Бајден и кроз учешће своје породице био веома присутан у Украјини. Потпуно сам уверен да никоме није до тог сукоба осим глобалним планерима који изазивају хаос и сеју неред широм света“, истиче Додик.
По количини оружја која се са Запада дотура Украјини види се, према Додиковим речима, да се не ради само о руско-украјинском сукобу или специјалној војној операцији. Запад улаже милијарде у сукоб и његово пролонгирање, уместо да се залаже за мир.
Председништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РЕГИОН
Објављен снимак оштре расправе Додика и Џаферовића
Свет се потпуно поларизовао – на једној страни су Русија и Кина, на другој је колективни Запад, чији је либерални приступ победио комунизам, али није успео да победи себе и изнутра се разградио. Са разградњом либерализма, изласком Велике Британије из ЕУ, разграђена је, према Додиковим речима и сама Унија. Европска политика усмерена је ка томе да покаже како није било последица од Брегзита, међутим, он је имао, како каже, катастрофалне последице, зато што се ЕУ није на прави начин опоравила од њега.
„Британци су изашли из ЕУ да не би били део колективитета, него да би били део свог идентитета који би требало да врати њихову стару колонијалистичку политику на глобални ниво и тиме врати саму Британију на велику сцену. Могу да посведочим како су се Британци понашали у Сарајеву када су били део ЕУ и сада. Сада је то сасвим нека друга прича, сасвим друга експанзија, сасвим нешто друго“, објашњава он.

Када нестане логика, настане БиХ

Коментаришући могућност да му буде забрањено да се кандидује на изборима заказаним за 2. октобар, Додик цитира Иву Андрића: „Када нестане логика, настане БиХ“.
„То је цитат који може да објасни сваку појаву у БиХ. Тако и то. Ја сам човек који нема ниједну судску пресуду, против кога се не воде никакви озбиљни процеси, који се апсолутно није огрешио о постојеће право. Борим се за слово Дејтонског споразума, а они ми кажу да рушим Дејтонски споразум“, вели Додик и додаје како на састанцима са специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром стално добија „упутства“ како са САД мора да сарађује, не по слову Дејтонског споразума, већ да мора да спроводи политике одређене у Вашингтону.
Шта ће бити када се америчка политика промени, пита се српски члан Председништва и одговара да је једини начин да се одупре држање слова Дејтонског споразума и Устава.
„Од 2006. добијам све изборе. У суштини, од када постоји Република Српска, ја сам на свим изборима растао и на свим изборима био победник. Е сад, не знају шта са мном да раде. Спроводе анкете по којима стојим добро, да је Додик, где год се појави победник, да је СНСД најозбиљнија партија у Републици Српској, да се не расипа, већ да се укрупњава, да има подршку, да је сада на 34 одсто подршке, а до избора ће се рејтинг повећати. И сада хоћете да казните мене и Човића и два од три народа“, каже Додик.
Са друге стране, подржавају се оне снаге, које не само да крше Дејтонски споразум, већ покушавају да прогурају политички ислам као званичну политику БиХ.
„СДА је једина партија у БиХ која има антидејтонски програм, написан, усвојен на конгресу. То није проблем. Бакир Изетбеговић каже да не може да дозволи да Срби и Хрвати одлучују у БиХ јер су наводно мањина, а он украо и инсценирао попис. И то нико неће да рашчисти, само се акумулира. И зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи да нема санкција за Русију, да чувамо хомогенизацију Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и да покушамо да вратимо надлежности које нам по Уставу припадају“, констатује Додик.
„Нисмо одустали ни од чега, али ћемо мало сачекати“, додаје он.
Република Српска једини је ентитет у БиХ који може да живи самостално – БиХ то не може без међународне помоћи, а ентитет Федерација БиХ немогућа је због сукоба Хрвата и муслимана. Република Српска има свој парламент, институције, владу, председника, буџет…
Од изборне реформе нема ништа, због става Бакира Изетбеговић
„Гледајући какви су односи муслимана према Хрватима, апсолутно је јасно да ми, све оно што имамо морамо да држимо веома чврсто и не дозволимо да се укине конститутивност, што хоће либерали“, закључује Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала