- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Генерални секретар УН: Време да оружје у Украјини утихне

© AP Photo / Khalil SenosiГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је на чланове Савета безбедности УН да учине све што је у њиховој моћи да престану борбена дејства у Украјини. Он је такође изјавио да је у току рад на омогућавању извоза украјинске хране и поморским путем и пласирање руских производа и ђубрива на светским тржиштима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Апелујем на све чланове Савета да учините све што је вашој моћи како бисте натерали оружје да утихне и допринесете одржању мира у Украјини и остатку света“, изјавио је Гутереш на седници СБ УН.

Према његовим речима, међународно хуманитарно право на које се позива Резолуција СБ 2417, предвиђа да роба и резерве које су неопходне за опстанак цивилног становништва, укључујући храну, усеве и стоку, морају бити заштићене.

„Међународним правом такође је предвиђено да хуманитарне организације имају неометан приступ угроженом цивилном становништву. Овај Савет има кључну улогу у захтевању поштовања међународног хуманитарног права и позивању на одговорност у случају његовог кршења“, објаснио је генерални секретар.

Гутереш сматра да „на свету има довољно хране за све“ и да је питање само у њеној расподели.

Извоз украјинске хране можда могућ и преко Црног мора

Генерални секретар је такође изјавио да УН раде на постизању споразума о обезбеђењу извоза хране из Украјине поморским путем и омогућавању да производи и ђубрива из Русије буду пласирани на светском тржишту.

„Радимо на томе да се омогући извоз украјинских прехрамбених производа не само железницом, него и преко Црног мора, као и да руски прехрамбени производи и ђубрива буду пласирани на светским тржиштима без ограничења. Да би се то постигло, потребна је добра воља свих заинтересованих страна“, нагласио је он.

Он је поновио да, како је јуче изјавио на министарском састанку, било какво значајно решење глобалног проблема безбедности хране захтева реинтеграцију украјинских пољопривредних производа, као и хране и ђубрива из Русије и Белорусије на светским тржиштима.
Претходно је Гутереш тражио од Москве да дозволи испоруке украјинске пшенице у замену за мере које би олакшале извоз калијумових ђубрива из Русије и Белорусије.
Раније је специјални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио да је питање обезбеђења трговине руским ђубривима у замену за извоз украјинског жита неодрживо.
Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, изјавила је да је криза која се примећује на светском прехрамбеном тржишту првенствено повезана са грешкама економске и аграрне политике западних земаља.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Након чега су уследиле и најоштрије до сада санкције Запада против Русије.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
пшеница - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
СВЕТ
Забринут за глад у свету - чију бригу заиста брине Гутереш
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала