- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Запад толико жели да сломи кичму нашој економији да је спреман и да пуца себи у ноге

© AP Photo / Richard DrewПредставник Русије у УН Василиј Небензја
Представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Запад је узео за таоце свет у развоју стављајући га на ивицу глади жељом да сломи кичму руској економији, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Истина је, господо, да сте превише занесени узалудним покушајима да по сваку цену сломите кичму руској привреди, да изолујете нашу земљу. Не говорим сада о неизбежним разорним последицама по ваше сопствене привреде. На крају крајева, не можемо ништа да учинимо у вези са вашом маничном жељом да се добровољно упуцате у ногу, или чак у обе – мораћете да одговарате својим пореским обвезницима и бирачима за последице те политике на вашем унутрашњем тржишту“, поручио је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Према његовим речима, у контексту „прокси рата“ са Русијом који Запад активно распирује у Украјини, западне земље су „суштински узеле за таоце цео свет у развоју, заиста га гурнувши на ивицу глади“.
„И шта год да овде кажете данас, само ви можете да промените ову ситуацију, господо“, констатовао је он.

Покушаји Запада да оптужи Русију за све – подмукли

Запад и Украјина покушавају да окриве Русију за глобалну прехрамбену кризу, али је то апсолутно подмукло, нагласио је он.
„Најуочљивији недавни тренд у еволуцији политичке културе у западним државама била је жеља да се за све проблеме окриви Русија. Након почетка специјалне војне операције у Украјини, дошло је до скоро квантног убрзања у промовисању ставова да је Москва за све крива. Заплети у вези са прехрамбеном безбедношћу постали су један од главних међу оптужбама на рачун наше земље. Слушајући вас, господо, као да желимо све да изгладнимо, а ви и Украјинци само наводно бринете како да спасете животе оних који гладују. Слика је складна, али апсолутно подмукла“, објаснио је Небензја.
С тим у вези, руски дипломата је оценио да је прехрамбена криза, која прети „глађу бибијских размера“, почела много пре руске војне операције у Украјини.
„Хајде да се присетимо да претња глобалне прехрамбене кризе није настала ове године. Још 2020. године је извршни директор Светског прехрамбеног програма УН који је учествовао на нашем састанку најавио могућност гладовања библијских размера и идеалне олује. Тада је отприлике 155 милиона људи у 55 земаља било је изложено огромним претњама у области прехрамбене безбедности“, навео је Небензја.
Како каже, политизација енергетске сарадње допринела је прехрамбеној кризи.
Према речима сталног представника Русије, важан фактор који је утицао на погоршање прехрамбене ситуације у свету био је „нагли прелазак на зелену енергију наметнуту целом свету уместо добро осмишљене глатке енергетске транзиције, као и искрена политизација енергетске сарадње од стране једног броја земаља, а резултат је непромишљено одустајање од енергетских пројеката и нагли пораст цена енергената“.

Извоз житарица блокира Украјина

У исто време, дипломата је истакао да је извоз житарица из украјинских лука блокиран је услед активности Кијева, а не Москве, као и да Кијев избегава сарадњу на безбедном изласку бродова из Црног мора.
„Тврдите да наводно блокирамо извоз пољопривредних производа из Украјине морским путем. Међутим, истина је да Украјина, а не Русија, и даље блокира 75 страних бродова из 17 држава у лукама Николајева, Херсона, Черноморска, Маријупоља, Очакова, Одесе и Јужног и Украјина је била та која је минирала акваторију. Како ту може да се прича о извозу житарица?“, нагласио је представник Русије у УН.
Према његовим речима, украјинске житарице које се извозе не иду у земље којима су неопходне, већ у складишта Европске уније можда као плаћање за снабдевање оружјем.

„Житарице се, ако је веровати изјавама западних политичара и писању медија, из земље извозе на најактивнији начин – и железничким ешалонима и баржама Дунавом. Где оне иду?“ упитао је Небензја, додајући да руска страна сматра да Украјина тако плаћа оружје које испоручује Запад.

Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Захарова: Запад одговоран за кризу на светском прехрамбеном тржишту, а не Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала