- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Санкције директно утичу на ситуацију на глобалним тржиштима хране

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов назвао је лукавством изјаву западних земаља да њихове санкције против Москве немају везе са глобалном прехрамбеном кризом, наводи се на Телеграм каналу руске амбасаде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

САД и њени савезници тврде да је за дефицит хране и раст цена, наводно, крива Русија.

„Изјаве западних земаља да се њихове забране не односе на снабдевање храном и ђубривом су лукавство. На ситуацију на глобалним тржиштима хране директно утичу санкције у финансијским и транспортним областима“, подвукао је Антонов.

Он је подсетио да Русија испуњава своје обавезе према међународним уговорима у погледу извозних испорука пољопривредних производа, ђубрива, енергената и других важних добара.
Антонов је приметио да су прехрамбену безбедност неколико година минирали „неписмени макроекономски кораци колективног Запада који су још више погоршани ефектима пандемије ковида“.
„Другим речима, проблеми су настали много пре почетка специјалне војне операције у Украјини. Погоршали су се због таласа једностраних и нелегитимних антируских санкција, које су нарушиле поверење у западне владе због непредвидивости њихових акција, нарушиле ланце снабдевања и створиле проблеме у међународним финансијским токовима“, закључио је он.
Подсетимо, САД су увеле санкције Русију којим се забрањује америчким банкама учешће у куповини државних обвезница деноминованих у рубљама на примарним тржиштима. Америчке зајмодавце то, међутим, не спречава да руски суверени дуг купују на секундарним тржиштима.
Након покретања специјалне војне операције у Украјини, Запад је интензивирао санкциони притисак на Москву. Рестрикције су усмерене пре свега против банкарског сектора и испорука високе технологије. Многе земље су објавиле да замрзавају руску имовину. Према речима министра финансија Русије Антона Силуанова, ради се о око 300 милијарди долара, што је отприлике половина златних и девизних резерви Русије.
Село - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Запад забрањује да се гладни у свету хране „тоталитарним житом“ из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала