- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Земље БРИКС-а: Хуманитарна ситуација у Украјини – забрињавајућа

© SputnikЗаставе чланица групе БРИКС
Заставе чланица групе БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Министри спољних послова земаља БРИКС (Русија, Бразил, Индија, Кина и Јужноафричка Република) усвојили су заједничку изјаву у којој су изразили забринутост због хуманитарне ситуације у Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Министри су забринути због хуманитарне ситуацију у Украјини и ван ње“, наводи се у документу усвојеном након састанка шефова дипломатија земаља БРИКС, одржаном у режиму видео-конференције.
Они су подржали напоре генералног секретара УН, структура Уједињених нација и Међународног комитета Црвеног крста у вези са пружањем хуманитарне помоћи, као и преговоре између Москве и Кијева.

О трци у наоружању, милитаризацији свемира и биотероризму

У исто време, у заједничкој изјави се наводи да су се дипломате заложиле за спречавање трке у наоружању и распоређивања оружја у свемиру.
С тим у вези, додаје се да ће усвајање прагматичних мера за осигуравање транспарентности и изградње поверења допринети спречавању трке у наоружању у свемиру.
Како пише у документу, министри су апеловали на јачање међународне правне базе наоружања и режима неширења нуклеарног оружја. Поред тога, они су позвали на покретање преговора о изради међународне конвенције за борбу против хемијског и биолошког тероризма, а такође су се изјаснили против двоструких стандарда у борби против тероризма и екстремизма.

О проширењу БРИКС-а

Кина предлаже покретање процеса проширења БРИКС-а, проучавање стандарда и процедура за проширење и постепено стварање консензуса“, наводи се на сајту кинеског Министарства спољних послова и додаје да ће то омогућити да се искаже отвореност земаља БРИКС-а, повећа њихова заступљеност и утицај у свету и да се још већи допринос миру и развоју широм света.
С тим у вези, министри су подржали покретање процеса проширења те организације.
Говорећи о тензијама између Израела и Палестине, представници земаља БРИКС-а изразили су забринутост због недавног пораста напетости између њих и позвали стране да избегавају ескалацију.
БРИКС је група коју чини пет земаља (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка). Организација је основана 2006. године у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу.
Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
СВЕТ
Кина: Испоруке оружја Украјини не могу донети мир, санкције нису решење безбедносне дилеме у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала