- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан независности Црне Горе: Абазовић организовао пријем

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПотпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић
Потпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић организoвао је у Вили Горица пријем поводом 21. маја Дана независности и поручио да Црна Гора мора корачати европским путем где ће живот сваког њеног грађанина бити бољи и квалитетнији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Пре 16 година Црна Гора је, након скоро века, поново постала независна држава, а њена застава се завијорила на јарболу породице Уједињених народа. Процес њене обнове није био ни једноставан, ни лак – већ прожет бројним питањима и различитим погледима на црногорску будућност. Ипак, док се у нашем непосредном окружењу о државном статусу одлучивало оружјем, црногорски грађани, показавши зрелост и толерантност – обновили су независност пером. Вековни суживот нашег друштва положио је велики испит“, навео је он, преносе црногорски медији.
Према Абазовићевим речима, данас, шеснаест година након 2006. године, „док славимо овај велики и историјски датум наше државе, потребно је да се запитамо јесмо ли довољно учинили да Црну Гору оснажимо и учинимо прихватљивом за све“.
„Наша интенција је да овај дан славе сви грађани и грађанке наше државе, без обзира како су гласали пре шеснаест година, како се изјашњавају и ком се Богу моле. Зато ме посебно радује то што сте ту вечерас и ви који сте 2006. године будућност Црне Горе другачије видели, представници свих нација и вера. Тврдим да без свих вас нема ни помирене и развијене Црне Горе. Наша радост неће бити потпуна ако 21. мај не славимо сви заједно“, казао је премијерЦГ.
Он је нагласио да се не сме дозволити да непоштовање другачијег мишљења производи поларизацију унутар друштва, одбојност према држави и њеним симболима.
„Томе морамо стати на крај јер нема већег противника просперитету и богатству Црне Горе од вештачких подела у друштву. Ваше многобројно присуство вечерас овде доказ је да ово друштво може да се окупи и ако различито мисли. Посебно сам срећан јер видим велики број представника грађана у парламенту, из скоро свих политичких субјеката, што јасно говори о политичком и друштвеном сазревању Црне Горе. То је слика коју наши грађани желе да виде. Тиме шаљемо поруку и свету да је Црна Гора уједињена и одлучна да крене напријед“, нагласио је Абазовић.
Како је истакао, Црна Гора жели нову друштвену парадигму.
„Некада смо се борили за државно-правни статус Црне Горе, а данас се боримо за њен друштвени карактер. Зато је данас борба за државу једнаких шанси, европске будућности, социјалне једнакости, јаких и независних институција - борба за националне интересе Црне Горе. Управо због тога желим да се Црне Горе сетимо чешће и да љубав према њој исказујемо свакодневно, поштујући њен Устав, законе и институције, плаћајући порез, чувајући њену природу и сва њена богаства. Тиме ћемо изградити систем који неће зависити од партија на власти, већ од духа и слова закона. Земља владавине права и функционалних институција система је идеал од ког Црна Гора не сме никад да одустане. Што су оне јаче, јача је и Црна Гора“, рекао је Абазовић.
Како је напоменуо – „ако бирамо између тога да наша деца уздигнуте главе равноправно корачају са својим вршњацима из целе Европе, и још потрошених година у балканским међама, свађе и неслоге, молим вас да изаберемо ово прво.“
„Немамо луксуз да још једну генерацију изгубимо у балканским сулудостима и ветрометинама. Дубоко сам уверен да смо око овог питања сложни – Црна Гора мора непоколебљиво корачати европским путем где ће живот сваке њене грађанке и грађанина бити знатно бољи и квалитетнији. Црна Гора је земља различитости. То је њено највеће богатство, могућност и шанса. Прихватимо и научимо да разумемо једни друге и неће бити спотицања на путу до наших циљева. Независност смо обновили, хајде да обновимо и препородимо наше друштво. Да обезбедимо животни стандард достојан будућности наше дјеце“, поручио је шеф црногорске владе.
Абазовић је навео и да је циљ свих апсолутно исти - боља и европска Црна Гора.
„Зато, уместо вратоломија прошлости изаберимо европске хоризонте. Време је да се Црна Гора окрене себи и да генерације оних који су се борили за различите идеје створе будућност за генерације које долазе. То је визија у којој је највећи доказ патриотизма поштовање закона, у ком број сати проведених стварајући ту нову вредност говори више од речи о љубави према Црној Гори, у ком постоји поштовање према онима који не мисле исто, док се поштовање другог и другачијег од малих ногу учи од куће. Једино тако се воли наша Црна Гора“, рекао је Абазовић.
Поручио је да ћемо само на тај начин ћемо бити достојни историје славних предака, зарад светле будућности наших потомака.
„То је једини пут како да постанемо прва наредна чланица Европске уније, чиме ће коначно завршити једно и почети ново историјско путовање земље која својим бићем и духом припада великој породици европских народа“, навео је премијер који је на пријему угостио званице из законодавне, извршне и судске власти, дипломатског кора, као и званице из јавног и културног живота Црне Горе.
На референдуму 21. маја 2006. године, већина грађана изјаснила се за независну Црне Гору. Независност Црне Горе проглашена је 3. јуна 2006. године, док је 28. јуна исте године та земља постала 192. чланица Уједињених нација, а 11. маја 2007. године чланица Савета Европе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала