Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија: Међународне институције да обезбеде владавину закона и права за СПЦ на Косову и Метохији

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
Пратите нас
Епархија рашко-призренска изразила је, поводом шест година неспровођења одлуке косовског уставног суда о имовини манастира Високи Дечани, забринутост због непоштовања одлуке тог суда и упорног кршења имовинских права Српске православне цркве од стране приштинских институција.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Подсећајући да је косовски уставни суд 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништво манастира Високи Дечани на простору од 24 хектара земље која окружује манастир, Епархија истиче да смо годинама сведоци отворене опструкције владавине права, као и бројних неодговорних и провокативних изјава приштинских званичника, које нимало не доприносе стабилности и помирењу на простору Косова и Метохије и подстичу етничку и верску нетрпељивост према СПЦ, као најстаријој верској институцији на том простору.
„Овакав однос косовских власти према Српској Православној Цркви, уз велики број пљачки и напада на наше храмове, од којих већина није истражена, нити су починиоци приведени правди, јасно показује да косовске институције нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији“, наглашава Епархија рашко-призренска.
Епархија још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску православну цркву и наш верни народ на Косову и Метохији успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, верских слобода и идентитета СПЦ и њених светиња на Косову и Метохији.
Патријарх Порфирије у манастиру Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
СРБИЈА
Патријарх Порфирије у Високим Дечанима: Ово су наше светиње
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
СРБИЈА
Високи Дечани: СПЦ ће бранити идентитет и имовину свим правним средствима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала