- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министарка финансија САД: Г7 планира да направи картел купаца руске нафте

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Министарство финансија САД
Министарство финансија САД - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
Пратите нас
Земље „Велике седморке“ (Г7) разматрају стварање картела, чији ће циљ бити постављање ограничења на цену руске нафте, преноси агенција Блумберг позивајући се на америчку министарку финансија Џенет Јелен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Многи, укључујући и мене, сматрају ту варијанту привлачном са општеекономске тачке гледишта, али би покретање таквог механизма представљало сложен задатак, сва та питања још нису разрађена“, рекла је она током разговора у Бону.

Како наводи агенција, акције таквог картела би могле да умање приходе Москве.
Извор наводи да ће лидери ЕУ, који ће се крајем маја окупити у Бриселу како би разматрали ситуацију у Украјини, такође подржати ограничење цена руске нафте. Други извор је изјавио да је реализација плана за успостављање ограничених цена још далеко од примене.
Раније је низ западних земаља увео неколико пакета санкција Русији због ситуације у Украјини. Земље Европске уније озбиљно разматрају могућност одустајања од руског гаса и нафте. Шести пакет европских санкција предвиђа увођење нафтног ембарга, али бројне земље Европске уније, посебно Мађарска, блокирају његово усвајање.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је 4. маја најавила шести пакет санкција против Русије, који обухвата и одложени ембарго на испоруке руске нафте.
Европска комисија се залаже за то да се у року од шест месеци уведе забрана увоза сирове нафте из Русије у ЕУ, да се током следеће године уведе и забрана на увоз нафтних деривата и предложила да се Мађарској и Словачкој дозволи да купују руску нафту до краја 2024. године.
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
СВЕТ
Борељ: ЕУ ће постићи договор о ембаргу на руску нафту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала