- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Продаја девиза и на кућној адреси - шта каже НБС

© Sputnik / Владимир ТрефиловНовчанице
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Пратите нас
Иако замена новца није дозвољена ван мењачког места у једној београдској мењачници попут „потрчка” то раде за комшије које не могу да стоје у реду
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У једној београдској мењачници на пулту стоје флајери којима они оглашавају да долазе на кућну адресу ради замене новца, плаћања рачуна и слично, попут потрчка. Кажу да је то њихова услуга за комшије које из разних разлога попут болести не могу сами то да обаве. Курир дође на врата, узме рачуне, реализује плаћање у мењачници и врати клијенту признанице с печатом и тек онда узме новац. Услуга се не наплаћује.
Слично је и код замене девиза. Клијент каже шта му треба, односно колико новца мења, курир донесе динаре или девизе с признаницом о трансакцији. Све је то лепо и хумано, али није по прописима који налажу да се овакви послови могу обављати само на мењачком месту.
Из Народне банке Србије (НБС) наводе да није дозвољено да овлашћени мењач обавља мењачке послове тако што ће доћи на кућну адресу грађана ради „размене новца”. Такво поступање супротно је Закону о девизном пословању и условима и начину обављања мењачких послова и представља девизни прекршај за који су прописане новчане казне, и то за предузетника од 10.000 до 500.000 и за правно лице од 100.000 до 2.000.000 динара.
© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Динари
„Овлашћени мењач изузетно мењачке послове може обављати и ван мењачког места за које је добио овлашћење, и то искључиво уколико је испунио обавезе прописане одлуком и о томе обавестио НБС на начин прописан одлуком, и то уколико мењачке послове обавља на банкомату који припада одређеном мењачком месту овлашћеног мењача. Такође и уколико мењачке послове врши на привременом благајничком месту на коме не постоји стална потражња за мењачким услугама или на простору на коме се одржавају привредне, туристичке и сличне манифестације. Таква је ситуација и уколико мењачке послове обавља путем путујућег мењача који је радник овлашћеног мењача и који те послове ради на територији Србије у превозном средству у путничком саобраћају или на привредним, туристичким или сличним манифестацијама или на одређеном простору, кад се због природе тих манифестација или простора мењачки послови не могу обављати путем привременог благајничког места”, објашњавају из НБС.
Имајући у виду наведено, њихово мишљења је да поступање ове мењачнице не спада у наведене случајеве. Све уочене неправилности у раду мењача грађани могу да пријаве Народној банци. То што грађани добијају исти доказ о трансакцији као у мењачници, ништа не мења.
„Приликом обављања мењачких послова на мењачком месту, наводимо да је тачком 23. одлуке о условима и начину обављања мењачких послова прописано да приликом откупа и продаје ефективе, овлашћени мењач коришћењем софтвера издаје потврду, која има најмање једну копију и оригинал те потврде мењач предаје физичком лицу. Та потврда, између осталог, садржи податке о називу овлашћеног мењача, називу и адреси мењачког места, шифри благајничког места, ознаци посла (откуп, продаја), редном броју потврде, шифри основа откупа или продаје, ознаци валуте, износу у страној валути и износу у динарима, курсу по коме је трансакција обављена, проценту и износу провизије, датуму и времену извршења трансакције, месту извршења и друго”, наводе.
У ситуацијама када овлашћени мењач мењачке послове обавља на привременом благајничком месту потврду о извршеној трансакцији издаје коришћењем софтвера или уколико за то не постоје технички услови предаје ручно попуњену потврду, док путујући мењач издаје ручно попуњену потврду о мењачкој трансакцији, пише Политика.
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Штеловање курса и скривање евра: Привремено затворене 132 мењачнице у Србији, могућ и трајни катанац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала