- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шеклер о мајмунским богињама: Нема места паници

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCВирус мајмунских богиња под микроскопом
Вирус мајмунских богиња под микроскопом - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Пратите нас
Мајмунске богиње се не преносе лако, а примећено је да највише од те болести оболевају мушкарци од 20 до 40 година, који су били у блиском контакту са другим зараженим мушкарцем, изјавио је вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Шеклер је истакао да уколико вирус и стигне у Србију, нема разлога за бригу, јер смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а фармаколошка терапија је делује на адекватан и ефикасан начин.
Подсетио је да резервоар за мајмунске богиње нису мајмуни, већ многобројне врсте глодара које живе у западној и централној Африци.
Шеклер је за Танјуг навео да су се први људи заразили вирусом мајмунских богиња 70-их година, док је први случај код мајмунске врсте био 1958. године.
„Овај вирус не изазива никакве превелике проблеме код људи, пре свега зато што се тешко преноси. Није тако инфективан и врло мали проценат људи се разболи од укупног броја особа која је била у контакту са оболелим“, нагласио је Шеклер.
На питање који су симптоми и да ли има разлога за бригу, с обзиром на то да је манифестација ове болести на кожи „застрашујућа“, вирусолог је одговорио да се у обзир мора узети и једна необична околност, а то је да су сви оболели до сада мушкарци од 20 до 40 година старости.
Рекао је да је установљено да је одређени број тих мушкараца био у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем, прецизирајући да када каже у блиском контакту, мисли на хомосексуалце.
„Највише што је до сада оболело људи, то је по пар стотина њих, најчешће у западном и централном делу Африке у њиховим здравственим условима, који нису ни упоредиви са европским стандардима рада здравствених институција“, рекао је Шеклер.
Истакао је да су многе ствари упитне када је реч о мајмунским богињама попут тога зашто у неким земљама има велики број заражених, док се у другим спорадично зарази по неколико мушкараца и додао да је кључно питање зашто нема случајева заражених жена.
Објаснио је да вируси осталих богиња не праве никакву разлику по половима и навео је да је у афричким условима смртност од ових богиња износила око 11 одсто, а последњих година је смртност између три и шест одсто, при чему је смртност већа код млађих категорија — тежи облици болести су се појављивали код деце, код старијих не.
Такође, Шеклер је рекао и да вируси богиња врло слабо мутирају будући да је реч о ДНК вирусима, за разлику од короне која је РНК вирус.
Поручио је да од мајмунских богиња нема никакве посебне превентиве и да је довољно да се људи нормално понашају, како би се заштитили од овог вируса — водити рачуна о хигијени, прати руке и избегавати контакт са зараженима.
„Код богиња је добро што је болесник заразан тек када се појаве симптоми. Инкубација може да траје од пет до 14 дана, а када се појаве симптоми та особа је јако инфективна, јер из сваке красте излазе милиони честица вируса“, казао је Шеклер.
Додао је да у целој Европи нема смртних случајева са једне стране, док са друге, постоји добра потпорна терапија и антивирусни лекови који умањују умножавање вируса.
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
СВЕТ
СЗО ради на смерницама за смањење ширења мајмунских богиња
Нови блок института Дедиње има 25 кревета на интензивној нези  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
СВЕТ
Мајмунске богиње се шире Европом, потврђени случајеви и у Канади и Аустралији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала