Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто су лесковачки хирурзи најбољи у Србији

CC0 / Pixabay / Хирургија
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Пратите нас
Тим младих лесковачких хирурга предњачи у земљи по броју лапароскопских операција дебелог црева. Захваљујући одличној сарадњи са врхунским стручњацима у земљи и иностранству, као и савременој опреми почели су да раде и најтеже захвате.
Шездесетчетворогодишњи Божидар Тасић из Лебана, први је пацијент у лесковачкој болници коме је урађена једна од најсложенијих лапароскопских операција на завршном делу дебелог црева. Тумор је успешно отклоњен, добро се осећа и за који дан ће кући.
„Одлично је прошла операција. Шетам, једем, немам болова“, прича пацијент Божидар Тасић.
Интервенција је трајала четири и по сата, под будним оком доктора Предрага Андрејевића, чији долазак са Малте у родни Лесковац млади хирурзи користе да науче нове методе.
„Били смо код доктора Предрага Андрејевића на Малти две недеље. Са њим смо урадили шест или седам таквих операција за пет радних дана“, каже хирург Опште болнице у Лесковцу др Александар Ивановић.

У врху општих болница у земљи

Свакодневно су у сали. Предано раде и уче од најбољих. У склопу пројекта „Лап-серб“ до сада су урадили 130 лапароскопских операција дебелог црева.
У самом су врху општих болница у земљи. Отуда и похвале из Министарства здравља.
„Научили смо доста тога. Са пројектом лапароскопске коло-ректалне хирургије кренули смо пре пет година. Мукотрпан посао“, указује др Владимир Стојковић, хирург лесковачке Опште болнице.
Почели су са жучном кесом пре 22 године, а сада су лапароскопске операције слепог црева, кила, тумора – рутина. Са новим лапароскопским стубом, за пет месеци урађено је 500 интервенција.
„Омогућава нам да радимо на безбеднији и сигурнији начин за наше пацијенте, као и нама, хирурзима да можемо да се упуштамо у озбиљније хирушке захвате“, истиче директор хируршког сектора Опште болнице у Лесковцу др Предраг Ивановић.

Раде се и операције тумора

Помака има и када је реч о патологији штитне жлезде. Од прошле године Лесковчани више не одлазе у веће центре већ се овде раде операције тумора.
Др Предраг Перовић, хирург Опште болнице у Лесковцу објашњава да је то пре свега болест која се чешће јавља код жена него код мушкараца.
„На основу ултразвука, већ можемо да посумњамо да ли се ради о сумњивој промени или не“, додаје Перовић.
Интервенција је све више. Повећава се и број лекара. Пуном паром ради 15 хирурга, још шест доктора је на специјализацији, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала