- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка потписала споразум са 12 земаља

© AP Photo / Evan VucciЏозеф Бајден, Фумио Кишида и Нарендра Моди
Џозеф Бајден, Фумио Кишида и Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да се 12 земаља данас придружило новом трговинском споразуму, Индо-пацифичком економском оквиру, за који Бела кућа тврди да ће јој обезбедити ближу економску сарадњу са азијским земљама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Овај споразум ће нам помоћи да припремимо наше економије за будућност након поремећаја услед пандемије вируса корона и руске инвазије на Украјину“, наводи се у заједничком саопштењу земаља потписница, преноси АП.
Поред САД, потписници овог споразума су Аустралија, Брунеји, Индија, Индонезија, Јапан, Јужна Кореја, Малезија, Нови Зеланд, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам, а сарадња се пре свега односи на питања снабдевања, дигиталне трговине, чисте енергије и борбу против корупције, наводи АП.
Заједно са САД, економије ових земаља остварују 40 одсто светског БДП-а.
Критичари овог споразума тврде да он не нуди подстицаје будућим партнерима и не омогућава потписницима већи приступ тржишту САД.
Бајден је, говорећи на конференцији за новинаре након разговора са јапанским премијером Фумиом Кишидом, признао да америчка економија има „проблеме“, али и додао да су они „мање значајни него проблеми остатка света“.
У саопштењу Беле куће наводи се да је „чињеница да ће привреда САД-а ове године расти брже од привреде Кине, први пут од 1976. године“, наводи америчка агенција, преноси Танјуг.
Амерички председник Џозеф Бајден у посети Јапану - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
СВЕТ
„Флерт са опасношћу“: Бајден прети да ће војно бранити Тајван од Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала