- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како банане утичу на здравље и тело

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаБанане
Банане - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Без обзира да ли волите да кувате са бананама или једноставно волите да уживате у овом воћу, оне могу вашем телу да обезбеде безброј здравствених предности због којих ћете се осећати боље.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ипак, важно је знати све нежељене ефекте који се дешавају када једете банане, посебно када је у питању боја када је огулите, пише Магазин Новости.

1. Добићете добру количину калијума

Једна мала банана од 15 центиметара може да обезбеди вашем телу око 422 милиграма калијума, што је око девет одсто препорученог дневног уноса. Ако вам је потребан још већи унос калијума током дана, можете га наћи у кромпиру, спанаћу и сочиву који имају исто толико или знатно више калијума него банане.

2. Банане се могу јединствено трансформисати из скроба у шећер

Како банане из зелене боје постају пегаве, биће слађе. Пегаве банане имају већи утицај на шећер у крви и брже се варе. У ствари, како банане сазревају, гликемијски индекс се удвостручује! Ако једете банане док су још мало зелене, добијате најбољи ефекат стабилизације шећера у крви.

3. Констипација

Ево једног изненађујућег нежељеног ефекта једења банана о којем морате да знате више. Можда ћете доживети затвор. Незрела банана може погоршати ваше проблеме са опстипацијом. Због спорог варења јединствених молекула зелене банане – пектинских влакана и отпорног скроба – појединци који већ имају споро варење треба да буду опрезни. Да бисте били сигурни, пијте пуно воде када једете „зелене“ банане.

4. Појачање електролита

CC0 / Unsplash/Eiliv-Sonas Aceron / Банане
Банане - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Банане
Банане су природно препуне са скоро 10 одсто ваших дневних потреба за калијумом и магнезијумом, такође познатим као есенцијални минералима који чине електролите. То је комбинација коју је тешко наћи у природи. Електролити покрећу воду и енергију у мишиће уместо у крвоток. То значи да ваши мишићи добијају гориво које им је потребно за опоравак од вежбања, поједите банану после тренинга, пијте пуно течности и ваши мишићи ће вам бити захвални.

5. Конзумирање банана хидрира ваше тело

Банане су органски хидратантне због свог садржаја електролита. У ствари, показало се да је комбиновање електролита са уносом воде боље и од саме воде! Посебно пре и после вежбања, хидратација електролитима је важна.

6. Банане могу уравнотежити ваш крвни притисак

Садржај калијума у бананама балансира натријум у телу и директно утиче на крвни притисак. Пошто натријум и калијум раде заједно у телу, додавање банана исхрани може позитивно утицати на крвни притисак.
Банана - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
РУСИЈА
Руска докторка упозорава за кога је опасно да једе банане
Банане у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Да ли знате због чега су банане увек број 1 на ваги у продавницама?
Банане - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
ДРУШТВО
Да ли је бананама место у фрижидеру?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала