- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Машина за снове“: Како функционише магнетна резонанца за читање снова

CC0 / Pixabay / Магнетна резонанца
Магнетна резонанца - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Јапанци не престају да фасцинирају свет својим технолошким изумима, а један од запањујућих примера технологије икада створене у овој земљи јесте коришћење скенера мозга - модификоване магнетне резонанце за снимање снова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Замислите сада: сањате и када се пробудите сећате се сна кроз маглу или га не памтите уопште. Тај сан могуће је прочитати помоћу нове технологије засноване на магнетној резонанци. Заправо, постоји шанса да поново репродукујете снове као да гледате видео-снимак.
Како су научници у Јапану у стању да то ураде?
Експерти су успели да претворе магнетну резонанцу у уређај способан за читање снова. Овај уређај користи се у медицини за детаљно испитивање телесних органа помоћу магнетне технологије и радио-таласа. Користи се у медицини за испитивање болести као што су рак, мождани удар, оштећење крвних судова у мозгу, тумори, повреде кичмене мождине, поремећаји ока или унутрашњег уха, мултипла склероза и за откривање повреда главе.
Међутим ова модификована магнетна резонанца се не користи само за читање снова, већ и за њихову реконструкцију. Када се пробудите, можете поново да репродукујете сан на екрану, тако да га је, у том смислу, немогуће заборавити.
„Машина за снове“ функционише тако што мери мождану активност док људи спавају. Подаци се затим уносе у алгоритам који реконструише сан, а реконструкција резултира репродукцијом сна.
Да би се разумела ову технологија, треба замислити мотор и мозак који ради по обрасцу који се појављује сваки пут када се мотор визуализује. Алгоритми се користе за повезивање скенираних података из мозга са одговарајућим сликама са којима су у корелацији.
Истраживачи у Јапану признају да њихова технологија није савршена јер је њена тачност око 60 одсто, али постоји оптимизам да ће се знатно побољшати у будућности, пренео је „Магазин новости“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала