- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Велики јубилеј чувеног мјузикла: „Јадници“ по стоти пут у Мадлениануму /видео, фото/

© Фото : Спутњику уступио МадленианумМјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума
Мјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Један од најбољих мјузикла на српској позоришној сцени, „Јадници“ Виктора Игоа, биће изведен 100. пут на Великој сцени Мадленианума 23. јуна. Стото извођење биће и премијерно са дуплом поделом улога.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Када смо давне 2007. постављали мјузикл „Јадници“, први мјузикл на сцени Мадленианума, нисмо ни слутили да ће доживети овакву дуговечност, нити да ћемо доћи до 100-тог извођења“, саопштено је из Мадленианума.
Мјузикл у режији Небојше Брадића и под диригентском палицом Весне Шоуц, који су до сада виделе генерације, премијерно је приказан 18. октобра 2007. године, са Зафиром Хаџимановим у улози Жан Валжана.
© Фото : Спутњику уступио МадленианумМјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума
Мјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Мјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума
„На захтев публике и културне јавности ова култна представа, која је постала заштитни знак Мадленианума, обновља се 2014. године са истим ауторским тимом, али са великим променама у подели улога. У улози Жана Валжана се појављује Небојша Дугалић, а са друге стране, неки од глумаца су заменили улоге, попут Дејана Луткића који се сад појављује као инспектор Жавер и Срђана Тимарова који је у обновљеној представи Тенардије, поред њих ту су и врхунски глумци: Иван Босиљчић, Катарина Гојковић, Наташа Марковић, и певачи Бранислава Подрумац, Љубомир Поповић, Зоран Лековић. Ансамблу „Јадника“ су се током година придружили и: Славен Дошло као Маријус, Мина Глигорић као Козета, али и Фантина и Епонина, Невена Ђоковић као Козета, а од овог месеца имаћемо прилике да гледамо Браниславу Подрумац као Фантину...Нико није остао равнодушан на наше мале глумце-солисте: Гавроша, малу Козету и Епонину. Како су наша деца расла тако су се и смењивала деца у овим улогама“, наводе из Мадленианума.
„Јадници“ по роману Виктора Игоа су популарни не само код нас, већ и у свету, то је најдуговечнији мјузикл који је до сада забележио 40.000 извођења, а видело га је више од 50 милиона гледалаца.
© Фото : Спутњику уступио МадленианумМјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума
Мјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Мјузикл „Јадници“ на сцени Мадленианума
„Први пут је изведен 1985. године у Барбикан центру у Лондону, а 1987. године на Бродвеју и постао је хит који не силази са музичких сцена света. Овај мјузикл освојио је преко 50 најважнијих награда, међу којима је и Греми за албум песама са бродвејског извођења (троструки платинасти диск). Круна успеха овог мјузикла представља награда Тони 1987. Мјузикл је преведен на 21 језик, на сцени Мадленианума први се пут представио публици у Србији и Београду. Доживео је преко 60 филмских екранизација, последњу 2012“, наводе из Мадленианума и додају да поводом 100. извођења организују предавање на тему „Процес стварања мјузикла“ уз учешће редитеља, диригента и извођача, у среду 22. јуна на „Бел етажу“.
Пре 100. извођења 23. јуна, мјузикл „Јадници“ биће приказан на сцени Мадленианума и 28. маја.
Мјузикл је настао по једном од највећих романа француске и светске књижевности, „Јадницима“ Виктора Игоа, који прати животе неколико ликова у двадесетогодишњем периоду раног 19. века, који укључује бурну наполеонску еру и још неизвесније декаде након ње. Средишњи лик, нека врста огледала епохе, је Жан Валжан, робијаш који доживљава искупљење пролазећи кроз буран друштвено-историјски период. Иго не само да осликава време у ком главни јунак, али и галерија споредних јунака, живе у мрачном, тешком и окрутном окружењу Париза као највећег европског града 19. века, већ и природу добра и зла, љубави, политике, религије, етике и морала, али и историјског тренутка која се преламају у човеку, али и у људским односима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала