- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дан младости уз концерт Рамба Амадеуса

© Фото : Уступљено СпутњикуНајава за концерт Рамба Амадеуса испред Музеја Југославије.
Најава за концерт Рамба Амадеуса испред Музеја Југославије. - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Музеј Југославије обележиће Дан младости уз концерт Рамба Амадеуса, 25. маја на платоу испред Музеја, чиме ће званично отпочети пројекат „Лето у музеју“, најавили су организатори.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Уметничко стваралаштво Рамба Амадеуса од његовог појављивања, првих албума, перформанса, али и активизма, представља заправо уметничку хронику растакања СФРЈ и њеног наслеђа.
Његово иронијско поигравање сопственим култом личности опомиње нас и подсећа на заводљиви карактер диктатуре и злоупотребу ауторитета у савременом тренутку.
Данас је главни предмет интересовања Рамба Амадеуса, поред музике и једрења, комплексно еколошко питање, па је и његов активизам већином усмерен ка овој теми. На концерту 25. маја настојаће да преиспита управо ове теме, а где то може боље него испред Музеја Југославије.
Рамбо Амадеус једна је од најистакнутијих фигура, култна личност југословенске музичке сцене. Композитор, текстописац, гитариста, перформер, једриличар и еко активиста. Његове песме описују стварност из посебног, сатиричног угла, вешто разоткривајући апсурде савременог света лаконски их излажући шареним рефлекторима бине.
Музика му је слободан конгломерат свих музичких стилова, при чему везује музичку теорију и критику у „Гордијев чвор“. Измислио је термин „турбо фолк“.
На концертима никада не репродукује дословно студијске верзије песама већ импровизује, обилато користећи хумор, како у конферанси тако и у самом музичком изразу.
Често се догађа да почне да свира једну песму, а заврши неку сасвим пету, правдајући се заборавношћу.
Можда се баш због те мајсторске „заборавности“ његови концерти дуго памте, преноси Танјуг.
Рамбо Амадеус - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
ДРУШТВО
Рамбо Амадеус за Спутњик: Сви постајемо таоци неписмених
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала