- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које три ствари треба одмах избацити из куће

CC0 / Pixabay / Прање судова
Прање судова - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Поједини предмети које сваког дана користимо могу да буду веома штетни по здравље јер су направљени од опасних материја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наша кућа би требало да буде наше сигурно место, оаза мира, опуштања, топли дом где највише волимо да проводимо време. Али у тај исти дом могу да се „настане“ неки опасни предмети које користимо свакодневно - веома опасни по здравље.
О чему се заправо ради?

Пластичне кутије за храну

Саме по себи нису опасне, али постају штетне уколико су направљене од стирена или бисфенола А. Чињеница је да бисфенол А почиње да продире у храну када се намирнице загреју у микроталасној пећници. Постепено се акумулира у телу и може да утиче на појаву одређених обољења.
Присуство бисфенола је на паковању означено бројем 7 у троуглу. Што се стирена тиче, није опасан на собној температури. Може да пређе на храну тек приликом процеса загревања. Иначе оштећује јетру и негативно утиче на плодност.
Шта је решење?
Пређите на стаклене и керамичке посуде кад год је то могуће или се одлучите за посуде од полиетилена или полипропилена. Ако грејете храну, намирнице ставите у тањир. Тако је најбезбедније. Баците амбалажу у којој је био сладолед и слично, немојте да је користите за чување хране касније јер је направљена за једнократну употребу.

Завеса за туширање

Да ли сте икада приметили чудан мирис нове завесе за туширање? То је поливинил-хлорид, супстанца која може да иритира респираторни тракт, оштетити централни нервни систем, јетру и бубреге, а такође да изазове мучнину, главобољу и губитак координације. Супстанца је посебно токсична када топла вода дође у контакт са њом, може ослободити многа испарљива једињења која се таложе у плућима.
Шта је решење?
Изаберите завесе од нетоксичне пластике (ПЕВА) или се одлучите за природне материјале као што су памук, бамбус...

Сунђери за прање судова

Сунђери за судове су легло бактерија! Према истраживању, овај предмет може да садржи стотине хиљада пута више бактерија од даске у тоалету! Чак 77% испитаних кухињских сунђера садржало је бактерије које доводе до акутних цревних поремећаја, а 18% њих стафилококне бактерије.
Шта је решење?
Замените сунђер на сваких седам дана. Након тога га баците. А у међувремену можете да га увече, након прања судова, потопите у кључалу воду, пише „Сенса“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала