Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО одговорио на тужбе из Србије

© AP Photo / Georgian Security Service photoМерење радијације
Мерење радијације  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Северноатлански пакт (НАТО) одговорио је на тужбе које су против њега поднете прошле и ове године Вишем суду у Београду, у име оболелих од канцера, као последице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијом у Србији, позивањем на имунитет.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Нишки адвокат Срђан Алексић који заступа подносиоце тужби изјавио је за Танјуг да након вишемесечног ишчекивања било каквог одговора, без којег није могао да отпочне процес, НАТО у одговору само навео да Алијанса има имунитет.
Алексић очекује да се суђење закаже за октобар, и истиче да ће тада оспорити наводе НАТО-а.
У протеклих 15 месеци Вишем суду у Београду достављене су три тужбе против НАТО којима се тражи накнада штете за полицајца и двојицу резервиста који су 1999. године били на Косову и Метохији, након чега су оболели од канцера, као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом.
Иначе, поводом предстојећих процеса у Србију ускоро стижу италијански адвокат Анђело Фиоре Тартаља са специјалистом правне медицине и осигурања докторком Ритом Чели.
Докторка Чели је специјализована за форензичку психопатологију, а била је консултант Истражне комисије- ефекти осиромашеног уранијума, наночестице и на војно становништво запослено у мирновним мисијама, а који су боравили на Косову и Метохији током НАТО бомбардовања.
Чели је била члан комисије вештака који су радили на утврђивању узрочно-последичне веже између бомбардовања осиромашеним уранијимом и обољевања људи који су затекли на КиМ 1999.
Она одређује из узорака крви да ли су војници који су обољевали од канцера последица бомбардовања тешким металима.
Алексић је нагласио да ће инсистирати да докторка Чели такође ради вештачења на његовим клијентима и да исти докази као и у италијанским тужбама , буду изнети на суду ради уједначења судске праксе.
Италијански адвокат Тартаља је добио 253 правоснажне пресуде против Министарства одбране Италије, по тужбама које је заступао у име италијнаских војника, оболелих од канцера јер су били у мировној мисији на КИМ у време НАТО бомбардивања.
По узору на Италију, тужбама се од београдског суда тражи да досуди одштету на рачун НАТО од око 100.000 евра због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом.
Уз тужбе поднет је и предлог за медијацију, односно мирно решење судског спора.
Канцеларији Алексић се до сада обратило око 3.000 људи потенцијалних клијената, који желе да траже одштету од НАТО по овом основу, а међу њима има Албанаца са КИМ и југа Србије.
Алексић је подсетио да две деценије после агресије на Савезну Републику Југославију грађани територије која је највише изложена честицама осиромашеног уранијума, на којој је бачено 15 тона осиромашеног уранијума, данас се суочава са последицом повећања оболелих од канцера, где је узрочно – последична веза несумњива, а о чему говоре правноснажне пресуде пред италијанским судом, у коме је утврђена узрочно последична веза и одговорност Републике Италије.
Остаци бомби са осиромашеним уранијумом које су кориштене током НАТО агресије на СРЈ 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
„Радијација на КиМ била већа него у Нагасакију“: Колика је одштета за жртве осиромашеног уранијума?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала