- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Стеријино позорје 67. пут: Виталност у време тескобе /фото/

© Фото : Стеријино позорје„Избирачица“ на Стеријином позорју
„Избирачица“ на Стеријином позорју - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Свечаном беседом академика Миодрага Табачког, петоструког добитника Стеријине награде, 26. маја у Новом Саду свечано се отвара 67. Стеријино позорје.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овогодишњи позоришни фестивал који траје до 3. јуна одвија се под слоганом „Време тескобе”.
У такмичарски програм фестивала селектор Миливоје Млађеновић уврстио је девет представа — пет праизведби, од којих су четири оригиналне драме, а једна — драматизација романа.

Снимак виталности и потенцијала

„Стеријино позорје није, нити је било, а ваљда неће ни бити ни пресек, ни просек позоришног стања духа, нити стања позоришта у Србији. Ова манифестација је, бар тако је доживљава већина позоришних делатника, снимак виталности, капацитета и потенцијала позоришних вредности преломљених кроз домаћу драмску литературу“, казао је селектор Млађеновић.
Он је истакао да је најзначајнија тековина Позорја да опише модел света у коме живимо, установи какав је драмски израз тог модела и на основу тога вреднује настале позоришне творевине.
© Фото : Стеријино позорје„Године врана“ на Стеријином позорју
„Године врана“ на Стеријином позорју - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
„Године врана“ на Стеријином позорју
Девет представа које ће бити изведене у такмичарској селекцији овогодишњег Стеријиног позорја су: „Избирачица“, Косте Трифковића у режији Иве Милошевић (Народно позориште/Народно казалиште/ Непсзинхаз, Суботица), „Протекција“ Бранислава Нушића у режији Кокана Младеновића ( Народно позориште Сарајево), „Код вечите славине“ Момчила Настасијевића у режији Соње Петровић (СНП и Центар за развој визуелне културе Нови Сад), „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића (Југословенско драмско позориште), „Године врана“, аутора и редитеља Синише Ковачевића (Народно позориште Београд), „Ролеркостер“ Јелене Кајго у режији Милице Краљ (Атеље 212), „Последње девојчице“ Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића (Позориште „Деже Костолањи“), „Флеке“ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића (Краљевачко позориште) и „Блудни дани куратог Џонија“ Филипа Грујића у режији Јоване Томић (Новосадско позориште/ Úјвидéки Сзíнхáз и Стеријино позорје).
У међународној селекцији „Кругови“ публика ће видети представе „Ја сам она која нисам“ у режији Паола Мађелија (ЗКМ Загреб), „Усидрене“, редитељке Анастасије Јанковске, као и „My name is Goran Stefanovski“, у режији Бранислава Мићуновића.

Прича о Милеви Марић Ајнштајн на отварању

На дан отварања фестивала, ван конкуренције ће бити изведена представа „Милева“, прича о Милеви Марић Ајнштајн, рађена у продукцији Стеријиног позорја и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ коју изводи Народно позориште из Сомбора.
„Овогодишња селекција има доста куриозитета, али свакако је једно од њих и чињеница да Краљевачко позориште први пут наступа на фестивалу што се уклапа у мисију Позорја да поред тога што промовише домаћи драмски текст, промовише и саму позоришну делатност“, истиче селектор Млађеновић.
© Фото : Стеријино позорје„Милева“ на Стеријином позорју
„Милева“ на Стеријином позорју - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
„Милева“ на Стеријином позорју
Последњег дана фестивала биже изведена представа у част награђених, овога пута то су „Хркачи“, рађени по тексту и у режији Николе Пејаковића а у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке. Селектор Позорја истиче да је реч о урнебесној комедији са елементима театра апсурда, чија је тема корона.
О престижним позоришним признањима, Стеријиним наградама, одлучује жири који ради у саставу Слободан Скерлић, редитељ (председник), Милена Павловић, глумица, Слободан Унковски, редитељ, Петар Михајловић, драмски писац и Зоран Максимовић, театролог.
Поред петнаест представа у различитим селекцијама, 67. Позорје публици нуди и низ пратећих програма, од предавања Слободана Унковског на тему чему уметност служи данас, изложбе позоришног плаката, дечјих ликовних радова „Сцена, маска, костим, лутка“, до поставке позоришне фотографије Срђана Пабла Дорошког и изложбе позоришних костима, пројекта „Доколица“...
После двогодишње паузе коју је узроковала пандемија, Позорје ће поново окупити студенте позоришних академија у оквиру Позорја младих.
Стеријино позорје - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
КУЛТУРА
„Године врана“ и „Чудо у Шаргану“ у такмичарском програму 67. Стеријиног позорја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала