Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Насилнички потез Алијансе: Има ли НАТО имунитет и кад трује осиромашеним уранијумом

© AP Photo / DIMITRI MESSINISНАТО агресија 1999. Београд
НАТО агресија 1999. Београд - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
Пратите нас
Имунитет на који се НАТО позвао, одговоривши тиме на тужбе оболелих од канцера изазваног бомбардовањем Србије осиромашеним уранијумом 1999. године, потпуно је неоснован, поготово што се на њега позива ретроактивно, што је немогуће. Реч је о насилничком избегавању одговорности, сматрају саговорници Спутњика.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
После годину дана од подношења прве тужбе оболелог од канцера, чија је болест последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијом у Србији, НАТО је као тужена страна на њу одговорио. Алијанса се позвала на имунитет, па ће суђење коначно моћи да буде заказано, а адвокат Срђан Алексић чија је адвокатска канцеларија у име оштећених поднела тужбе, нада се да би прво рочиште могло да буде одржано у октобру.

Ретроактивни имунитет - апсолутно неоснован

На питање, шта подразумева тај имунитет на који се НАТО позива, он за Спутњик каже да је то апсолутно неосновано и објашњава зашто.
„У својој ноти НАТО и његова војна канцеларија за везу у Београду наводи да ужива пуни имунитет од јурисдикције и извршења у Републици Србији позивајући се на споразум између Државне заједнице Србије и Црне Горе и НАТО о транзитним аранжманима за подршку мировним операцијама из 2005. године и на споразум из 2006. године којима основана војна канцеларија за везу у Београду. Међутим, ниједан од наведених споразума не даје имунитет НАТО-у, нити је могуће коришћење имунитета ретроактивно“.
Алексић, такође, напомиње да је НАТО бомбардовањем не само прекршио свој оснивачки уговор него је на себе преузео улогу Савета безбедности УН који није одобрио ратну агресију НАТО-а који је починио злочин над цивилним становништвом. И зато би, како каже, имунитет у овом случају био незаконит. Имунитет који се даје службеницима НАТО-а и војној канцеларији за везу у Београду не би никако требало да се прелије на кршења међународног права које је НАТО починио 1999.
© Flickr / marijananaНАТО се позвао на имунитет и то ретроактивно за последице злочина због коришћења муниције са забрањеним осиромашеним уранијумом
Осиромашени уранијум  ракета - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
НАТО се позвао на имунитет и то ретроактивно за последице злочина због коришћења муниције са забрањеним осиромашеним уранијумом

Право, а не политика

Саговорник Спутњика истиче да то није питање политике него питање права из кога се изводи оно најважније - право на живот . Бомбардовањем суверене државе НАТО не само да није заштитио право на живот становништва него је прекршио међународно право на најгори начин на шта указују резултати ратовања. Зато, додаје он, од суда тражимо прилику да исправимо неправду која је нанесена.
И адвокат Горан Петронијевић сматра да правни тим НАТО не може да се позива на имунитет када су у питању последице почињених ратних злочина, у конкретном случају од бомбардовања осиромашеним уранијумом.
„САД су потписале билатералне споразуме са великим бројем земаља према којима ниједан њихов војник не може бити суђен ни пред једним другим судом већ пред војним судом НАТО-а или судом САД. Што је најгоре и ми смо то потписали да се пред судом не може поступати, али ја мислим да је тај имунитет на који се они позивају везан само за кривично-правне ствари и ратне злочине или друга кривична дела на територији Србије, али не и на грађанско-правну одговорност, у овом случају на накнаду штете“, каже он за Спутњик.

Насилничко понашање НАТО

© AP Photo / Visar KryeziuТужбе против НАТО-а поткрепљене су са више од 180 пресуда италијанских судова о накнади штете НАТО-а италијанским војницима који су од канцера оболели боравећи на Косову и Метохији
Португалски и италијански војници КФОР мере радијацију у Клини 2001. после НАТО агресије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
Тужбе против НАТО-а поткрепљене су са више од 180 пресуда италијанских судова о накнади штете НАТО-а италијанским војницима који су од канцера оболели боравећи на Косову и Метохији
У случају поднетих тужби, како истиче, по среди је управо питање грађанско-правне одговорности. Значи материјална одговорност, накнада штете за те последице, јасан је Петронијевић.

„Мислим да је у сваком случају неоснован приговор НАТО и да је то једно класично насилничко избегавање своје одговорности за оно што су урадили. Али томе лагано пролази време. Сама чињеница да је НАТО одлучио да некоме одговори, јер су они до сада одговарали само ракетама и бомбама, говори о томе да они полако схватају да је њихово време прошло“, оценио је наш саговорник.

Адвокат Алексић је 20. маја прошле године Вишем суду у Београду поднео прву тужбу против НАТО-а за накнаду штете официру Војске Србије који се лечи од канцера. Та као и остале тужбе поднете у међувремену поткрепљене су са више од 180 пресуда италијанских судова о накнади штете НАТО-а италијанским војницима који су од канцера оболели боравећи на Косову и Метохији, пошто је доказана веза између њиховог оболевања са боравком на територији која је била бомбардована муницијом са осиромашеним уранијумом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала