- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сок од кромпира: Чувар здравља и лепоте тела

CC0 / Pixabay / кромпир
кромпир - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
Пратите нас
Вероватно знате много начина за припрему кромпира, али вероватно не да се од њега прави и сок.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Корисна својства сировог кромпира су одавно позната народној медицини, али упркос томе, и даље се верује да га не треба конзумирати у таквом стању. То је грешка, јер у свом сировом облику, кромпир је веома здрава и изузетно корисна храна.
Постоје бројне заблуде у вези са конзумирањем кромпира, на пример, преовладава мишљење да је потребно да се кромпир ољушти пре јела, јер је његова љуска отровна. У ствари, љуска органски гајених кромпира не садржи никакве материје које су штетне по здравље.
Незрели кромпир са зеленом кором, као и кромпир који проклија може да буде опасан. Опасност лежи у соланину – отрову који постоји у клицама и зеленим деловима кромпира. Међутим, код оваквог кромпира лако може да се уклони љуска пре употребе.
Стручњаци сматрају да је сок од кромпира погодан за гастритис, једну од најраспрострањенијих болести модерног доба. Препоручује се узимање једне кашике сока од кромпира који је разблажен са мало воде, пола сата пре доручка, ручка и вечере.
За чир на дванаестопалачном цреву и желуцу, саветује се узимање пола децилитра сока од кромпира на празан стомак, а затим пола децилитра пола сата пре ручка и вечере.
Др Јован Туцаков тврди да сок од кромпира има благотворно дејство на смањење нивоа шећера у крви, као и на болести плућа и дисајних органа, чак и код тешких болести као што је емфизем, преноси „Објектив“.
Важан је и као помоћ у борби против обољења бубрега и јетре, али и у случајевима срчаних болести, високог крвног притиска, дијабетеса, лумбага, реуматизма…
Испијање сока од сировог кромпира је одличан начин за јачање имуног система. Осим тога, помаже у смањењу честих главобоља и менструалних болова.

Предности сока од кромпира:

јача имунитет
чисти тело од токсина
помаже при спречавању кожних обољења
помаже код гастритиса и других стомачних проблема
снижава ниво шећера у крви
помаже код болести јетре и бубрега
штити од кардиоваскуларних болести
Љуска кромпира је доприноси детоксикацији тела и представља извор многих хранљивих материја.
Ако једете неољуштен кромпир, поготово онај сиров, ваше тело ће добити доста драгоцених састојака, као што су угљени хидрати, протеини, витамини Ц и Б6, калијум, гвожђе, магнезијум и цинк.
Важно је напоменути да се витамин Це губи кувањем, што је заиста велика штета, јер сиров кромпир средње величине (од 150 грама) има чак 27 милиграма витамина Це, што чини 45 одсто од препорученог дневног уноса овог витамина.
Између осталог, кромпир је веома ефикасан у решавању проблема са кожом, даје чист и блистав тен, кожу без акни и митисера.
Због свог антисептичког својства, сјајно је средство за чишћење проблематичне коже, а будући да садржи висок проценат витамина Це и скроба, храни кожу и спречава њено старење. Ако га самељемо и применимо у облику маске за лице, он ће очистити и затегнути кожу.
Осим тога, може да помогне у борби против целулита. У ту сврху, довољно је да редовно трљајте критична места кришкама сировог кромпира.

Припрема сока од кромпира

Припрема сока од кромпира је веома лака. Пре свега, оперите кромпир и уклоните све клице и зелене делове коре. Онда га исеците на тање режњеве, завијте у платнену тканину и исцедите сок. Можете користити и соковник.
Увек треба пити свеже припремљен сок од кромпира, а можете га помешати са воћем и поврћем по вашем избору, као што су јабуке и шаргарепа, сок од лимуна и мед, како би се побољшао укус.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала