- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Столтенберг: НАТО прати ситуацију у БиХ, нарочито реторику РС

© AP Photo / Olivier MatthysШефик Џаферовић и Јенс Столтенберг
Шефик Џаферовић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да ће Алијанса наставити да подржава Мисију Еуфор-Алтеа у БиХ и Оружане санге БиХ као једну од, како је навео, најјачих мултиетничких инстиуција од виталног интераса за стабилност државе.
Столтенберг је након сусрета са бошњачким чланом Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем, који се са генералним секретаром Алијансе састао без одлуке Председништва БиХ, изјавио је на конференции за новинаре да НАТО прати ситуацију у БиХ, а "нарочито запаљиву реторику која долази из Републике Српске", пренео је сарајевски портал Клиx.
"Ми пажљиво пратимо дешавања у БиХ. Настављамо сарадњу с нашим штабом у Сарајеву. Дугорочно смо опредељени за то и пружамо подршку како бисмо осигурали мир и стабилност", рекао је Столтенберг.
Он је, преноси портал, рекао да НАТО прати и "реторику подела и запаљиве поруке које долазе из Републике Српске".
"Зато сада разматрамо како можемо да ојачамо практичну подршку, укључујући изградњу одбрамбених капацитета и како да оснажимо наше присуство и сарађујемо у области наоружања", навео је Столтенберг, пише Кликс.
Столтенберг се, наводи се, осврнуо и на изјаве хрватског председника Зорана Милановића и својеврсно условљавање уласка у НАТО Шведске и Финске променама изборног закона у БиХ.
"Што се тиче разговора с Милановићем, он је био конструктиван. Он је изразио забринутост везано за ситуацију у БиХ, али разговарали смо и о потенцијалном чланству Финске и Шведске", рекао је генерални секретар Алијансе и додао да је уверен да ће решење бити пронађено и да ће две земље постати чланице НАТО.
"Сви савезници се слажу да су врата НАТО отворена и да су Финска и Шведска зреле земље које испуњавају стандарде НАТО", рекао је Столтенберг.

Џаферовић: Нема никаквог, а камоли мирног разлаза у БиХ

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић поручио је данас из Брисела да његов српски колега Милорад Додик и сви треба да знају да нема никаквог, а камоли мирног разлаза у БиХ и да нема ни територијалних ни етничких подела унутар БиХ.
"Додик и сви треба да знају да нема никаквог, а камоли мирног разлаза у БиХ и да нема ни територијалних ни етничких подела унутар БиХ. Постоји Дејтон са 27 година мукотрпно грађених реформи. Најбоље за све у БиХ јесте да се стриктно придржавамо свега онога што имамо на снази. Није могуће да било ко унилатералном акцијом промени важећа решења", рекао је Џаферовић, пренео је сарајевски портал Кликс.
Џаферовић је то рекао на за заједничкој конференцији за новинаре након сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом са којим је разговарао без одлуке Председништва БиХ.
Када је Изборном закону у БиХ, Џаферовић је рекао да је то искључиво питање БиХ.
"Изборни закон је питање БиХ и ми ћемо одлучивати о том питању у складу са стандардима Европске конвенције о људским правима. Учинили смо много напора да имплементирамо те одлуке и цели свет зна, као и ЕУ и САД због чега ти преговори до сада нису успели и где лежи одговорност за то", рекао је Џаферовић.
Поводом изјава хрватског председника Зорана Милановића, који условљава пријем Шведске и Финске у НАТО док у БиХ не буде измењен Изборни закон, Џаферовић је рекао да је за Сарајево "неприхватљиво да се условљава било чији НАТО пут изменама изборног закона у БиХ".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала