- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Водите рачуна да уништавајући „Гаспром“ не сахранимо нашу економију

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Бивши министар унутрашњих послова Бугарске и лидер ванпарламентарне партије „АБВ“ (Алтернатива бугарског препорода) Румен Петков критиковао је акције владе по питању испорука гаса и позвао премијера Кирила Петкова да преузме одговорност за могуће последице које би могле да доведу у питање споразуме са добављачима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је навео бивши министар, Бугарска без обзира на све и даље добија руски гас, али преко посредника – Грчке. Он се пита, колико су такве испоруке скупље од ранијих испорука руског гаса. На примедбу новинара да плаћања по шеми коју захтева „Гаспром“ крше санкције, Петков је навео као пример друге земље Европске уније.

„Интересантно, а како Грчка купује гас? Како га Немачка купује? Мађарска и Италија?“, пита се Петков у емисији Бугарског националног радија.

Према његовом мишљењу, појашњења око тога да ли руски захтеви крше европске санкције имају за циљ само да купе време и успоставе ланац „добављач – посредник – Бугарска“. Он је иронично коментарисао изјаве министра економије Александра Николајева о потреби да се покаже одлучност према „Гаспрому“ и да се не подлегне притиску.

„У потпуности делим мишљење са министром о томе да ми нећемо водити преговоре показујући покорност. Ми би овде требало да покажемо понос и уништимо ‘Гаспром’ без оклевања. Међутим, хајде да урадимо оно што су урадиле Мађарска, Италија, Немачка, Француска и Аустрија. Оне су отвориле рачуне у одређеним банкама, али нису отвориле рачуне у рубљама, а конверзију врши руска страна. Приче о томе шта ћемо изгубити од тога су апсолутно нереалне. Хајде да урадимо тако да тежња за уништавањем ‘Гаспрома’ не буде остварена преко леша наше економије“, навео је Петков.

Подсетимо, Бугарска је крајем априла објавила да је „Гаспром“ прекинуо са испорукама гаса због одбијања да се он плаћа по новој шеми. Почетком маја је Кирил Петров успео да договори испоруке америчког природног гаса за јун, а преговори су у току за средњорочне и дугорочне испоруке. Бугарска ће гас добијати и из Азербејџана.
Председник Бугарске комисије за енергетику Радослав Рибарски је изјавио да се Бугарска обратила Европској комисији са питањима да ли плаћање гаса по новој шеми нарушава европске санкције. Он је навео да би Софија могла да се врати сарадњи са „Гаспромом“, али само ако то не противречи санкцијама. У Бугарску је стигла и група експерата како би то питање истражила.
Прва платформа за природни течни гас на Сахалину - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
РУСИЈА
Бугарска партија: Наша Влада лаже о јефтином америчком гасу, време је да поднесе оставку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала