- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер ДНР: Непријатељ је схватио да ће задатак руског лидера бити испуњен

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаТенкови Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) на линији разграничења са Украјином
Тенкови Народне милиције Доњецке Народне Републике (ДНР) на линији разграничења са Украјином - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
У интервјуу за Спутњик, Денис Пушилин, лидер Доњецке Народне Републике, оценио је шта је потребно учинити на ослобођеним територијама, зашто су се до сада у "Азовстаљу" налазили украјински екстремисти и када ће почети међународно суђење екстремистима. Истакао је и да је непријатељу јасно да ће задатак руског лидера бити испуњен.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

- Почели бисмо овај интервју од најактуелнијег питања које се тиче Красног Лимана. Какве су тренутне вести и дешава ли се нешто ново на северу ДНР?
- На северу се ствари активно развијају. Тренутно се може рећи да је у потпуности ослобођено 28 насељених места. Што се самог Красног Лимана тиче, наше војне јединице већ су ушле у место, прошле и очистиле више од 50 процената територије Красног Лимана. Иако непријатељ користи цивиле као живи штити, па и болницу у граду и пацијенте, тамо су постигнути одређени успеси и није много остало, а моћи ћемо да објавимо да је град ослобођен и да ће се операција даље развијати.
За нас је веома важан северни правац. Тренутно је важно да се обезбеди снабдевање водом Доњецка, Макејевке, Горловке. Свуда где је тешка ситуација са снабдевањем водом, јер је непријатељ искористио прву могућност и прекинуо испоруку воде. Није тајна да уколико непријатељ буде у могућности да дигне у ваздух сваки чвор за снабдевање водом, он ће то применити и у пракси. Зато нам је важно да имамо још времена, макар до почетка хладног времена, јер се ситуација у супротном може постати веома компликована.
Зато журимо, али у разговору са командом, која директно руководи операцијом у северном правцу, оцењујемо ситуацију као оптимистичну.
- Како ви, уопште, оцењујете ток војне операције за ослобођење Донбаса?
- Претпостављали смо да ово неће ићи лако, имајући у виду да је непријатељ осам година јачао своје позиције, колико је био у могућности и временски, а и с обзиром на финансирање са Запада, и наоружање које је било концентрисано, посебно у последње време. Наравно да није лако, али наше јединице, уз подршку Оружаних снага Руске Федерације напредују. Зашто се операција одвија спорије, него што би сви хтели, укључујући и нас? Све је врло једноставно – то су наши градови, наша насеља, наша инфраструктура, и оно најважније - наши грађани на чију безбедност првобитно треба да мислимо. Операција је у Луганску прошла много брже, јер је тамо већином сеоска средина и непријатељу је било много теже да утврди положаје, јер нема вишеспратница, на пример... У принципу, противник је, да тако кажемо, тамо поражен много брже, него што је то случај у градским срединама, укључујући Маријупољ. Видели смо у шта смо ушли. Такође, с друге стране, непријатељ већ схвата да ће задатак који је поставио руски председник Владимир Путин, бити испуњен. Према томе, мислимо да ће се даља офанзива брже одвијати. Оно што непријатељ такође разуме је да ако је украјински режим, да тако кажемо, издао добро промовисане и припремљене припаднике „Азова“ и оне који су били са њима, шта онда очекивати од регуларних јединица без имена, презимена, које се не помињу толико јавно. Због тога се све чешће дешава да се непријатељ или повлачи или предаје.
- Посетили сте Херсон, обишли градове у Запорошкој области и подржали становнике тих области. Како за њих може бити решено питање даљег живота: у саставу Русије, у саставу ДНР, у другим форматима? Када ће становници тих области моћи да учествују на референдумима и другим облицима изражавања слободне воље поводом своје даље судбине?
- За одржавање референдума у пуном смислу и избора, уопште, овде је неопходно формирати органе државне власти, односно администрацију, на шта су сада концентрисани напори, укључујући и наши. Рекао бих да су то нијансе. Овде је задатак да људи могу нормално да живе. Људи повезују своју будућност са Русијом и уколико размишљају у том правцу, имају поверење у своју будућност. Важан је коначни циљ. Као што је и за нас био случај 2014. године када је на референдуму потврђено да је главни правац кретања – Русија. Није могуће другачије обезбедити нормалну, достојанствену будућност за обичне људе, грађане република и ослобођених територија.
- Да ли је референдум о присаједињењу са Русијом могућ и у Доњецкој Народној Републици?
- Резултати референдума су крајње очигледни и апсолутно јасни. Али практично спровођење ће имати смисла након што остваримо уставне границе ДНР и ЛНР. Све у своје време.
- Веома тешка етапа је, наравно, био Азовстаљ. Дуг и мучан процес. Да ли се са сигурношћу може рећи да на територији челичане није остао ниједан војник Оружаних снага Украјине или „Азова“?
- Не, не може се рећи. Могли су се сакрити физички, заостати... Док коначно не проверимо сваки кутак челичане, што је прилично велика територија, не можемо то да стопроцентно тврдимо. Суштински, и ако има неких који су преостали, не представљају више активну претњу.
- Да ли се фактички повећао број оних који су се предали, добровољно предали оружје?
- Спорадично, али се повећао. И повећава се из дана у дан.
- Што се тиче трибунала – разумљиво је да је он неизбежан. Вероватно је Маријупољски трибунал први, главни део тог великог трибунала. Да ли он може да почне са радом на лето? Постоје ли неки рокови?
- Потпуно је логично да маријупољски трибунал буде први. Не искључујем да ћемо до краја лета успети да завршимо прву етапу суђења.
- Помињали сте да се, теоретски, том трибуналу могу придружити и представници иностраних држава, укључујући западне. Имали сте у виду званичнике или је реч о неким представницима парламената?
- Циљ је да међународни трибунал буде максимално отворен, транспарентан и да нико не сумња у његово одржавање, као ни у исправност одлука међународног трибунала које ће бити донете. Зато ћемо позвати апсолутно све, укључујући и представнике западних земаља, а да ли ће се они укључити – на њима је. Чим буду донета сва документа и статут тог трибунала, све информације биће јавне.
- Да ли су у последње време нађени неки додатни докази о постојању тајних затвора Службе безбедности Украјине на ослобођеним територијама, нарочито у Маријупољу? Има ли новости на ту тему?
- Да, има нових доказа и нових злочина и на томе раде стручњаци, међутим не бих журио да говорим о томе. Нека они то најпре пажљиво истраже. Тренутно имамо све могућности да све процедуралне норме буду испоштоване, и тада ће то имати одговарајући ефекат.
- Да ли је остало још страних бродова у луци у Мариупољу? Шта је са посадама страних земаља?
- Посаде страних држава су већ послате у своје државе. Министарство иностраних послова ДНР је пружило сву подршку по том питању. Што се тиче бродова, они се тамо налазе из разних разлога. Физички нису могли никуда да се упуте, јер је акваторија била минирана. Може се рећи да су, буквално, тек синоћ, у потпуности уклоњене мине. Сада ће се одлучивати о питању својине бродова и њиховој даљој судбини.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Након чега су уследиле и најоштрије до сада санкције Запада против Русије.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
Кремљ: Кијев да призна дефакто стање ствари
Заробљени украјински војник - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
„Не желим у Украјину“: Заробљени украјински војник позива саборце да предају оружје /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала