- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Вашингтон користи „руску претњу“ Африци да би од НАТО-а направио светског полицајца

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко саопштио је да Вашингтон покушава да искористи „руску претњу“ Африци како би од НАТО-а направио светског полицајца. Он је још додао да су глобалне амбиције Алијансе довеле до катастрофалних последица у Африци и на Блиском истоку.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Раније су министри одбране Шпаније и Велике Британије саопштили да је, упоредо са ситуацијом у Украјини, ширење утицаја и активности Русије у Африци „забрињавајућа претња“ по безбедност земаља НАТО-а и да војна алијанса мора решити то питање.

„Оваква саопштења су у складу са настојањима Вашингтона и његовим покушајима да глобализује НАТО и додели му функцију светског полицајца далеко ван оквира првобитне зоне одговорности Северноатлантске алијансе. Бела кућаје, пре свега, заинтересована за придруживање Алијансе у обуздавању Кине. Управо је у томе главна сврха регионалних пројеката Сједињених Америчких Држава за јачање безбедности у индо-пацифичком простору“, истакао је дипломата.

Према његовим речима, кад је у питању Африка, катастрофалне последице глобалних амбиција НАТО-а још дуго ће се осећати у Ираку, Либији, Сирији. Због интеревенција земаља НАТО-а и експеримената у области социјално-политичке машинерије, укључујући војна средствима, огромне територије остале су без било какве државности и претвориле се у уточиште и расадник тероризма.
Раније је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса изјавио да је сукоб у Украјини могао да буде избегнут да је НАТО послушао упозорења како ће ширење те алијансе на исток довести до веће нестабилности у региону. Он је додао да ће се одупрети позивима да осуди Русију.
Ситуација у Либији - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Бела кућа се пожалила на утицај Русије у Африци
Председник Русије Владимир Путин на церемонији у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СВЕТ
Америка више није лидер, а ЕУ чак ни привезак: Зашто Запад усмерава бес на Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала