- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Опрезно са соларијумима: Када вештачко сунчање може да буде опасно

CC0 / Pixabay / Соларијум
Соларијум - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Како се приближавају матурске вечери, све је више посла за козметичке салоне, па и соларијуме. У појединим земљама соларијуми су забрањени законом, а у Србији су забрањени за млађе од 18 година.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према неким подацима, више од 10 одсто млађих од 18 година је бар једном користило соларијум. Милица Глигоријевић изјавила је за РТС да је као матуранткиња први пут била у соларијум и да од тада редовно иде два пута недељно, по 10 минута.
„Већ 16 година верна сам соларијуму, али строго водим рачуна. Ако смо под антибиотицима или користимо неку терапију, соларијум не смемо да користимо“, рекла је Милица Глигоријевић.
Од 2009. законом је забрањено коришћење соларијума малолетницима. Ограничена је јачина зрачења — максимално као сунце у медитеранским земљама у подне. Зато се у соларијуму користе и посебне наочаре, јер је зрачење опасно и за вид.
„У нашим соларијумима се налазе лампе чоколадног типа, које дају бронзани тен. Оне су јачине 160 вати и то је најјача могућа јачина што се тиче лампи у соларијуму. Што се тиче зрачења, оно је минимално у односу на сунце које је штетније него соларијум данас, самим тим у соларијуму можете да контролишете минутажу“, навела је Александра Лукач, власница соларијума.
У Немачкој и Великој Британији забрањена је употреба соларијума, а 2017. Европска унија донела је препоруку да се не користе.

Меланом и сунчање

Меланом је један од најчешћих облика рака коже. Проузрокује га претерана изложеност сунцу или јако УВ зрачење у соларијумима које уништава здраве ћелије коже и претвара их у малигне.
Правилник у Србији прописује да у сваком салону мора бити видно постављено упозорење да соларијум изазива рак коже и корисници морају да дају писани пристанак да се на сопствени ризик излажу УВ зрачењу.
„Залажемо се за забрану соларијума из више разлога. Знамо да су доказани као канцерогени и у нашем свакодневном амбулантном раду примећујемо пораст броја младих са меланомом, што раније није био случај“, казала је Даница Тиодоровић из Удружење „Еуромеланом“.
У Србији од меланома годишње оболи 650 људи, а болест је излечива ако се на време открије.
кромпир - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
ДРУШТВО
Сок од кромпира: Чувар здравља и лепоте тела
Миран сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
ДРУШТВО
Неки положаји тела током спавања могу да успоре старење, али шта је прече - млађа кожа или добар сан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала