- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта је Додик сасуо у лице шефици британске дипломатије /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку чланова Председништва са министарком спољних послова Велике Британије Елизабет Трас да је БиХ нефункционална и пропала земља.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

"Рекао сам да је БиХ нефункционална и пропала држава јер постоји огромно мијешање, па и њихове /британске/ владе, те да је /бивши високи представник у БиХ/ Педи Ешдаун срушио Дејтонски споразум уз асистенцију те владе", истакао је Додик након састанка.
Додик је рекао да нема информације о угрожености БиХ, реферирајући се на изјаве Трасове да су Молдавија, Грузија и БиХ угрожене и да их треба бранити.
"Рекао сам јој да сам члан врховне команде у БиХ и да ми немамо такве информације, да је командант Алтее рекао да је овдје стабилно и мирно, да је замјеник Здруженог штаба НАТО исто тако рекао да нема безбедносних изазова, а то смо могли да чујемо и од Стјуарта Пича /специјалног изасланика за западни Балкан/ који је био ту присутан. Рекао сам јој да не може да тврди да овде треба некога да брани", истакао је он.
Додик је, како је рекао, након навода Трасове о њеном доласку и присуству Велике Британије у БиХ, упитао "ко је звао и зашто имају право да уђу у неку суверену земљу и да о томе говоре".
Он је нагласио да је шефици британске дипломатије рекао да у БиХ не постоји високи представник.
"Рекао сам јој да је Велика Британија земља која је гарантовала Дејтонски споразум и да треба да се држимо оног што је написано, а написано је да чланице потписнице Анекса 10 овог споразума треба да именују високог представника, а Савет безбедности УН да то потврди, али да се ни једно ни друго није десило", навео је Додик.
Додик је рекао да је Трасова одговорила да Велика Британија сматра да у БиХ постоји високи представник и да је то Кристијан Шмит.
"Ја сам јој након тога дао Анекс 10 да мало прочита. Верујем да ће промијенити став ако буде досљедно читала", нагласио је Додик, пренела је РТРС.
Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РЕГИОН
Претња Британије усред Сарајева: И овде ћемо се супротставити Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала