- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто нека деца своје родитеље зову по имену

© Depositphotos.com / Monkey BusinessПородица
Породица - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Постоје родитељи којима не смета да их дете не зове „мама“ или „тата“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Један од задатака сваког родитеља јесте да научи своје дете да покаже поштовање када поздравља или упознаје људе, користећи „молим“ и „хвала“ као формалне речи за обраћање старијим особама.
Али да ли се ово тумачи као формалност кад је у питању обраћање члановима породице? Неки родитељи више воле да их деца зову „мама“ и „тата“ а неким не смета да их зову по имену, све док поштовање указују кроз поступке.
Постоји више разлога зашто нека деца своје родитеље зову по имену.

Данашња деца имају другачија уверења

У последње време примећује се јаз између генерација када је у питању неписано правило „Поштуј старије“.
Истина је да је поштовање повезано са васпитањем које развијају родитељи, али да су се ствари поприлично промениле због спољних фактора.
Још можемо видети поштовање према старијима, али методе нису исте. Деца сада прилазе старијим особама и слободно разговарају са њима, деле своја гледишта, воде разговоре и друже се на смислен начин, док то раније није било уобичајено.
Такође се сматра да се поштовање може показати делима, а не само речима.

Деца желе лежеран, пријатељски однос с родитељима

Нека деца су одлучила да своје родитеље зову по имену јер желе мање формалну везу с њима.
Пошто своје најближе пријатеље, с којима могу да деле све, могу да зову именом, верују да је први корак ка успостављању „пријатељског“ односа са родитељима позивање по имену.

Шта деца чују од других

Ваше дете вас можда зове именом јер је то чуло од неких других укућана. Према речима стручњака, деца чују одрасле како се зову по имену и желе да их опонашају.
Тиме покушавају да дају до знања да памте шта се дешава у њиховој близини. Дакле, често позивање мужа или жене по имену пред децом може и њих натерати да чине исто.
На основу онога што виде, деца покушавају да опонашају одрасле, што им помаже да изгледају као њихови идоли, њихови родитељи.

Неким родитељима се то свиђа

Неки родитељи немају проблем с тим да их њихово дете зове по имену. Можда је дете почело да их зове по имену из наведених разлога, али се они нису трудили то да исправе, пренео је ДДЛ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала