- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Крипто-премијер“: Демократе оштро напале Абазовића

© Sputnik / Бобан НововићПремијер Црне Горе Дритан Абазовић
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Црногорски премијер Дритан Абазовић и представници Демократа разменили су тешке оптужбе током премијерског сата у Скупштини Црне Горе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Момо Копривица, потпредсједник Демократа, цитирао је више изјава Абазовића из ранијег периода у коме он тешко оптужује ДПС чијим је гласовима сада дошао на мјесто премијера.
Абазовић је, одговарајући Копривици, казао да њему, за разлику од Копривице, УРА није на првом мјесту, већ држава и да му је жао што су Демократе отишле у десно.
Абазовић је питао Копривицу јесу ли преузели власт у Никшићу и јесу ли шта урадили. Казао је да је очекивао да Демократе наставе протесте "на којим бране њихове фотеље".
"Мене је Здравко Кривокапић питао ко ће бити одговаран кад народ похрли на улице због 'епске издаје'. Одговорио сам - ја ћу бти одговаран. И шта се десило? Једини који дижу тензије сте ви".
Казао је да Демократе не желе политички дијалог и да су их звали у мањинску владу.

Размена оптужби Демократа и Абазовића

Копривица је Абазовићу узвратио да његови подигнути тонови не значе ништа.
"Кад вичете износите неистине, али бих вас замолио да се према овом дому обраћате са дужним поштовањем...Овакав ниво и садржину у одговору може да покаже једино кандидаткиња за посланицу СПС-а у Скупштини Србије Зорица Брунцлик, иако Ваш стилски наступ више личи на господина Кемиша. Разлика између вас и нас је у томе што је нама на првом мјесту образ и дата ријеч, а вама фотелља и функција и зарад функције сте спремни да се одужујете онима које сте називали криминалцима".
Поручио је да се не бори за добро Црне Горе са онима које је Абазовић назвао "шверцерима са онога свијета".
Што се тиче Никшића, Копривица тврди да су их тамо побиједили и протјерали.
Он је Абазовића назвао крипто-премијером, а изабрану владу крипто-владом, алудирајући да је Абазовић користио криптован телефон.
Абазовић је Демократе оптужио да су опструрале формирање Судског савјета, а Копривица премијера да се састајао са криминалцима.

Мандић о “Дританији”

Посланик ДФ-а Андрија Мандић питао је Абазовића зашто се застало у борби против организованог криминала, која је почела хапшењима у правосуђу и зашто се не настави “стављањем иза решетака кључних носилаца мафиократске власти, које тешко оптужују налази Еуропола”.
Није довољно само да причамо о мјерљивим резултатима, на које нас подсјећа Брисел, нити да читамо доказе које нам доставља Еуропол, него да сви видимо шта можемо да урадимо у том правцу".
Казао је да је ДФ спреман да учествује у избору и Судског савјета, судија Уставног суда, измјенама изборног законодавства, измјенама Устава.
"Дакле, имамо добру намјеру да се Црна Гора мијења, али предуслов је за то да видимо колика је спремност извршне власти и правосуђа да се обрачуна са организованим криминалом и корпуцијом."
Мандић је казао је да је наступио застој у борби против корупције и криминала, а у ДФ-у сумњају, како је додао, да је застој наступио јер ДПС који даје подршку мањинској Влади, има услов да се не дирају људи који су важни за структуре ДПС-а.
Абазовић је, одговарајући на питање Мандића, казао да је приоритет његове Владе борба против криминала и корупције и да је задовољан и претходним резултатима.
"Мислим да се процес отворио, да ли би могло више, боље, вјероватно, али дефинитивно ствари нијесу исте. Људи који гледају сједницу преко ТВ, не дијелим став да се смију, него мислим да су врло узнемирени и да се више нико од њих не смије. Говорим о људима који су имали било какву везу или са убиствима или шверцом наркотика или цигарета".
Додао је да је рука правде почела да функционише.
Он је, објашњавајући ситуацију са Еурополом, казао да је то информативна агенција, која прикупља доказе и материјал из свих земаља.
"Спремни су да нам уступе материјал, али када земље покажу иницијативу и објасне зашто се против неких лица покренула истрага. Ако буде постајао основ да се према одређеним лицима врше одређене радње, а они нешзо посједује, спремни су да са нама подијеле информације".
Абазовић је казао да храбрости никад није недостајало.
"Што се мене тиче никакав притисак било кога не може да се деси како би нас пореметило у циљу да се изборимо са организованим криминалом и корупцијом. Желим да вјерујем да је свима у прилог да Црна Гора буде земља владавине права", навео је Абазовић.
Он је рекао да није његово да коментарише пресуде, али Главни град је изгубио 6,7 милиона еура, а Црна Гора шаље поруку да нико није одговоран.
Абазовић је казао да процеси на суду трају дуго и често се заврше неславно.
"Мој апел је да уложимо додатни напор и изаберемо кредибилне људе и дођемо до ефикасности".
Мандић је питао шта су урадили када су се појавили докази Еуропола.
"Тужилаштво ћути...Оно што се појавило у јавности је велики проблем за кредибилитет ове Владе и главног специјалног тужиоца...Зашто га не позовете?", питао је Мандић додајући да се ово нереаговање претворило у "Дританију".
Он је рекао да се боји да ДПС условљава Владу рушењем.
"Ми за сада подржавамо ГСТ-а, али ако не буде реакције, отворићемо у јавности то питање", поручио је Мандић.
Андрија Мандић је казао да знају ко је по амбасадама ишао и измишљао о ДФ све и свашта.
"Али ми смо партнери, против многих ствари мора да се пређе...Добро би било да и други имају мјеру...да заједнички радимо, ако се може, ако се не може да не ударамо испод појаса", поручио је Мандић.

О ЕУ интеграцијама

Говорећи о ЕУ интеграцијама, Абазовић је казао да је приоритет свих приоритета и ове, и сваке друге Владе да Црну Гору што прије смјестимо у Европску унију.
“Приоритет 43. Владе је дефинитивно то”, поручио је Абазовић и додао да не бјежи од одговорности која је и на свима осталим политичким актерима.
“Морамо да покажемо да је Црна Гора држава договора и да је приступања ЕУ национали интерес, без обзира на све разлике. Мој апел према свим посланицима је да заједнички покушамо да искористимо овај тренутак”, навео је Абазовић.
Каже и да је Западни Балкан изгубио корак у ЕУ интеграцијама. “Морамо да имамо проактивно ђеловање не због Брисела, већ због нас”, навео је Абазовић.
Он је додао да чланство у ЕУ нико неће поклонити Црној Гори и да мора да одблокира судску власт.
Казао је и да ревашизам не смије да буде одлика 43. Владе. "Ми желимо да се људи мире, да тензије спласну, али то не значи да ћемо правити било какве компромосе са оним што су суштински принципи", поручио је премијер.
Он је то одговорио на питање шефа Посланичког клуба ДПС-а Данијела Живковића шта Влада планира да уради у процесу убрзавања ЕУ интеграција.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала