- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија нашла начин да плати спољни дуг у рубљама без објаве дефолта

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Уђи у базу фотографијаНовчанице од 100 долара и једна рубља
Новчанице од 100 долара и једна рубља - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Услови издавања руских обвезница у рубљама остављају могућност Русији да избегне потенцијални банкрот државних обвезница, након што јој је Министарство финансија Сједињених Америчких Држава одузело лиценце за сервисирање државног дуга у доларима, преноси РБК.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према наводима, у документима свих руских емисија обвезница постоји услов „Currency Indemnity (Надокнада у другој валути)“, који би, како се истиче, могао да омогући плаћање у рубљама без проглашења банкрота.
Поред тога, преноси издање, тај услов постоји независно од „Alternative Payment Currency“ (Исплате у алтернативним валутама), што је ознака у хартијама, емитованим од 2018. године. На основу тога и постоји законска могућност исплате у рубљама у случају да, на пример, санкције буду препрека плаћању у оригиналној валути.
Претходно је Министар финансија Русије Антон Силуанов изјавио да се проглашење техничког дефолта руског државног дуга због поступака САД никако неће одразити на живот руских грађана.
Раније је министар финансија САД истакао да неће обновити лиценцу која Русији омогућава сервисирање спољног дуга у доларима. Из руског министарства, с друге стране, саопштено је да таква одлука, пре свега, нарушава права страних инвеститора у односу према руским дужничким инструментима и подрива поверење у западну финансијску инфраструктуру.
Подсетимо, САД су увеле санкције Русију којим се америчким банкама забрањује учешће у куповини државних обвезница деноминованих у рубљама на примарним тржиштима. Америчке зајмодавце то, међутим, не спречава да руски суверени дуг купују на секундарним тржиштима.
Након покретања специјалне војне операције у Украјини, Запад је интензивирао санкциони притисак на Москву. Рестрикције су усмерене пре свега против банкарског сектора и испорука високе технологије. Многе земље су објавиле да замрзавају руску имовину. Према речима министра финансија Русије Антона Силуанова, ради се о око 300 милијарди долара, што је отприлике половина златних и девизних резерви Русије.
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Блумберг: Америка од 25. маја забрањује сервисирање руског дуга у доларима
Министар финансија Русије Антон Силуанов - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Руски министар финансија: Прошао је први шок, имамо новца
Новчанице од 100 долара и једна рубља - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Евентуални технички дефолт у који Америка гура Русију, не утиче ни на шта
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РУСИЈА
Путин формирао радну групу за израду нових механизама за међународна плаћања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала