- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сабор Украјинске православне цркве прогласио независност

© Sputnik / Григорий Костин / Уђи у базу фотографијаВерници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања "антицрквених" закона испред Врховне раде Украјине.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Сабор Украјинске православне цркве саопштио је да је прогласио потпуну независност и самосталност.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сабор је усвојио допуне и измене Повеље о управљању Украјинском православном црквом које подразумевају потпуну независност и самосталност“, наводи се у документу, а преносе руски медији.
Такође је саопштено и да Украјинска православна црква није сагласна са ставом руског патријарха Кирила по питању специјалне операције у Украјини. Уједно је и позвала власти Украјине и Русије да наставе преговоре.

„Обраћамо се властима Украјине и Русије са молбом да се преговори наставе и да се пронађе разумне речи које би могле да зауставе крвопролиће“, додаје се.

У документу који је објавио Сабор позива се и на обнову дијалога Украјинске православне цркве и расколничке Православне цркве Украјине.
„Раскол у украјинском православљу Сабор доживљава као дубоку рану у црковном телу. Чак и у оваквим кризним тренуцима Сабор не губи наду да ће се дијалог обновити. Да би се то догодило предлажемо Православној цркви Украјине да престане да одузима храмове“, додаје се.
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
Украјински расколници траже од васељенског патријарха да смени поглавара РПЦ Кирила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала