- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стоп америчкој резолуцији: Вето Русије и Кине у Савету безбедности

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Русија и Кина су искористиле право вета током гласања у Савету безбедности УН о резолуцији САД за пооштравање санкција Северној Кореји.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

За резолуцију је гласало 13 чланова Савета безбедности.
У америчком, нацрту резолуције осуђено је лансирање балистичке ракете изведено 24. марта од стране Пјонгјанга и друго недавно тестирање ракета.
У нацрту је предложено смањење испорука сирове нафте и нафтних деривата Северној Кореји.
Такође је поменуто увођење санкција једној севернокорејској организацији која је наводно умешана у злонамерне сајбер активности, као и увођење санкција против неких других субјеката.

Русија истицала да су нове санкције - пут у ћорсокак

Руски изасланик при УН Василиј Небензја прокоментарисао је да су приликом израде резолуције Савета безбедности УН о Северној Кореји, САД игнорисале препоруке и упозорења Москве да документ ове врсте неће бити усвојен.
Он је додао да је Русија у више наврата инстицала да је увођење нових санкција против Северне Кореје пут који води у ћорсокак.
Према његовим речима, безбедносни проблеми, укључујући и оне који се тичу и Русије „не могу се решавати примитивном употребом санкционе палице, која води озбиљним споредним последицама“.
Како је истакао, Москва се противи било каквим војним активностима, које су претња по Корејско полуострво и земље североисточне Азије.

„Последњих година примећујемо само заоштравање ситуације на Корејском полуострву. Наше западне колеге навикле су да сву кривицу сваљују на севернокорејске власти. Међутим, потпуно се игнорише чињеница да вишекратни апели Пјонгјанга упућени Вашингтону да прекину са непријатељским активностима, што би отворило могућности за дијалог – нису узети за озбиљно“, нагласио је Небензја.

Он је закључио да, према томе, парадигма санкција није могла да гарантује безбедност у региону нити да реши питања нуклеарног и ракетног неширења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала