- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Светска банка усвојила нови петогодишњи план партнерства са Србијом

© Wikipedia / DrJungeСветска банка
Светска банка - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Одбор извршних директора Светске банке усвојио је данас нови петогодишњи Програм партнерства са Србијом за период од 2022. до 2026, у чијем је фокусу зеленији и отпорнији раст.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Циљ стратегије је пружање подршке јачању институција Србије ради остваривања снажног опоравка након пандемије, убрзања фискално и еколошки одрживог привредног раста и подстицања инклузивног пружања јавних услуга, саопштено је из канцеларије Светске банке у Београду.
Програм подршке, који је у потпуности усаглашен са амбицијама Владе Србије, предвиђа финансијска средства од милијарду долара и темељи се на макроекономској стабилности коју је Србија стекла уз значајне напоре.
Програм пружа подршку за повезивање Србије са другим економијама у региону, повећање продуктивности и конкурентности и јачање људског капитала.
„Јачање институција, постепени прелазак на нискоугљеничну привреду и развој људског капитала кључни су елементи отпорног опоравка од утицаја глобалне пандемије“, рекао је Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.
Додао је да ће, истовремено, унапређење пружања услуга на локалном нивоу значајно допринети повећању социјалне и економске инклузије.
Новом стратегијом предвиђена је подршка Србији за јачање институција у циљу унапређења јавне управе и инклузивнијег пружања јавних услуга у климатски отпорном сектору транспортне инфраструктуре, здравства и просвете, са посебним нагласком на подршци економски недовољно развијеним регионима и најсиромашнијим заједницама.
Програм омогућава остваривање максималних ефеката активности Групе Светске банке као јединствене целине. У сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) уложиће се заједнички напори ради унапређења пословног окружења, развоја тржишта капитала, израде прописа и пракси за јавно-приватна партнерства и мобилизацију дугорочног развојног финансирања.
Мултилатерална агенција за гарантовање инвестиција (МИГА) наставиће да пружа услуге осигурања од ризика и гаранције за промовисање прекограничних улагања.
„ИФЦ ће настојати да подржи Србију у наредном таласу формирања јавно-приватних партнерстава у сектору инфраструктуре и тако омогући мобилизацију свежег приватног капитала, иновација и глобалног искуства у областима енергетике, водопривреде и саобраћаја“, рекао је Ари Наим, регионални директор ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу.
Циљ ИФЦ-а ће, како је истакао, бити и да обезбеди пољопривредницима и фирмама већи приступ зеленом финансирању и помогне домаћим компанијама да се укључе у глобалне ланце вредности, чиме ће се на најбољи начин искористити досадашњи успех Србије у привлачењу великих производних инвестиција.
Нови петогодишњи програм пружа Србији подршку за остварење бржег, зеленијег и отпорнијег раста и већег степена инклузије, преноси Танјуг.
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
ЕКОНОМИЈА
„Светска банка“ открива како ће глобална криза утицати на Србију и да ли ће инфлација да убрза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала