- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Право је време да се заведе ред“: Медведев за оштрију одговорност страних агената у Русији

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Владе Русије Дмитриј Медведев
Председник Владе Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
Пратите нас
Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев констатовао је да је право време да се заведе ред и уведе строжа одговорност страних агената, нарочито оних који у овако тешком тренутку раде против Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Треба рећи да је контрола страних агената била прилично формална. Сада је право време да се заведе ред. Ако у овако тешком периоду делују на начин који је усмерен против наше земље и за то добијају новац од наших непријатеља, одговор мора бити брз и оштар. Доста је било попуштања, нарочито у периоду специјалне војне операције и неограничених антируских санкција“, написао је он на свом Телеграм каналу.

Медведев је још додао и да на законодавном нивоу треба увести прецизнију класификацију и строжу одговорност за стране агенте. Према његовим речима, Државној думи је већ предат предлог закона који ће то омогућити.
„Активност страних агената мора бити стављена под оштру контролу и постати транспарентна за наше друштво“, оценио је Медведев.
Према његовим речима, након одговарајуће судске одлуке, потребно је забранити јавну делатност и увести кривично гоњење лица која раде у интересима стране државе.
Он је подсетио да је Државној думи предат низ законодавних иницијатива, усмерених против екстремизма и тероризма.
Закон о физичким лицима - страним агентима донет је 30. децембра 2020. године. За страног агента може бити проглашено било које физичко лице, без обзира на држављанство, ако оно на територији Русије обавља политичку делатност или се бави прикупљањем података о војној и војно-техничкој делатности Русије у интересу страних извора и уз материјалну подршку тих извора.
Руски председник Владимир Путин потписао је почетком децембра 2019. године Закон о додатном регулисању делатности медија — страних агената. Према том закону, ако физичко лице шири информације за неограничени круг лица и добија финансирање из иностранства може бити проглашено за страни медиј који врши функцију страног агента.
Тајни агенти - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РУСИЈА
Русија има противотров за стране обавештајне службе
Бивши директор Јукоса Михаил Ходорковски током онлајн прес-конференције - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
РУСИЈА
Министарство: Каспаров и Ходорковски на листи страних агената
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2017
Москва: Руски закон о страним агентима не ограничава слободу говора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала