- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потписао: Укида се старосна граница за служење војног рока по уговору

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин потписао је закон о укидању горње старосне границе за грађане Русије и странце за закључење првог уговора о служењу војног рока у Оружаним снагама Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У среду су најпре Државна дума, а затим и Савет Федерације усвојили одговарајући предлог закона, а документ је објављен на званичном порталу правних информација.
Раније су први уговор о војној служби могли да закључе грађани узраста од 18 до 40 година, као и странци узраста од 18 до 30 година. Новим законом је за радно способне грађане (стране грађане) укинута старосна граница за закључивање првог уговора о војној служби.
Аутори иницијативе били су шеф комитета Државне думе за одбрану Андреј Картаполов и његов први заменик Андреј Красов.

Експерти претпостављају да ће укидање горње старосне границе допринети привлачењу стручњака за тражена занимања, пре свега она слична цивилним, за служење војног рока по уговору, укључујући у области медицинске заштите, инжењеринга, комуникација.

У образложењу предлога закона истицало се да су за употребу високопрецизног оружја, експлоатацију наоружања и војне технике неопходни високостручни експерти. Искуство показује да такви постају до 40-45 година.
Како је током разматрања документа у Савету федерација изјавио државни секретар и заменик министра одбране Русије Николај Панков, Руси и странци моћи ће да закључе уговор о служењу војног рока до 50. године живота. Панков је подсетио да су Руси који су у резервном саставу као редови и наредници евидентирани у војном списку до 50. године.
Како је раније објаснио министар одбране Русије Сергеј Шојгу, за протеклих пар година број војника по уговору у руској војсци достигао је 405.000 људи, док је број регрута опао до 225.000 особа. Војници по уговору су преузели дужности официра, попунили су специјалне јединице, редове морске пешадије, батаљоне тактичких група, као и дужности, повезане са сложеном техником.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
РУСИЈА
Путин: Сви руски војници су хероји - повећајте им плату
Војна парада у Русији  - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РУСИЈА
Свет не може дуго без рата: Зашто Русија повећава број војних резервиста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала